Tiesa liek reģistrēt bērnam vārdu Otto un maksāt Ls 500 (366)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šodien Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Rīgas domes Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļai uzlikts pienākums pieteicēju 2010.gada janvārī dzimušo dēlu reģistrēt ar vārdu Otto un noteikts morālā kaitējuma atlīdzinājums Ls 500 apmērā. Senāta spriedums nav pārsūdzams, TVNET informēja tiesas pārstāve Baiba Kataja.

Aizliegums nav sociāli nepieciešams

Senāts spriedumā atzinis, ka

pieteicējiem noteiktais aizliegums reģistrēt bērnam vārdu Otto nav sociāli nepieciešams un samērīgs.

Līdz ar to ierobežojums nav uzskatāms par nepieciešamu demokrātiskā sabiedrībā. Senāta ieskatā vārds ir viens no personas privātuma kodola elementiem un saistīts ar personas kā personības apzināšanos, un valstij ir jābūt būtiskiem argumentiem, lai ierobežotu vecāku vārda došanas tiesības savam bērnam.

Šajā gadījumā, kad no valsts puses ir konstatēta ilgstoša vārdu Otto un Oto līdzāspastāvēšana, Senāts šādus būtiskus argumentus nesaskata.

Turklāt, aplūkojot Iedzīvotāju reģistra datus, Senāts secina, ka valsts pati nav konsekventa savā nostājā, jo arī 2010.gadā ir atļāvusi reģistrēt bērnam vārdu Otto.

Arī apgabaltiesa iepriekš konstatējusi, ka  2010.gada 3.jūnijā šis vārds bijis reģistrēts dažādu paaudžu 159 personām. Senāta ieskatā, šis ir būtisks lietas faktisko apstākļu konstatējums, ko nevar ignorēt. Šis fakts apliecina, ka valsts ilgstoši nav uzskatījusi t dubultojumu par iemeslu, lai atteiktu šā vārda reģistrāciju.

Atsaka reģistrēt bērna vārdu

Jau vēstīts, ka kāds pāris šā gada janvārī bija vērsies Rīgas Kurzemes izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļā un Ziemeļu izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļā, kur pieteikuši savu šā gada janvārī dzimušo bērnu un lūguši ierakstīt bērna vārdu Otto.

Abos gadījumos vecākiem mutiski atteikta bērna reģistrācija.

Ziemeļu izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļa vēstulē norādījusi, ka valdības noteikumi paredz, ka personvārdus raksta saskaņā ar latviešu valodas pareizrakstības noteikumiem un personvārdu atveidē nelieto šādus līdzskaņu dubultojumus: bb, cc, dd, ff, gg, hh, kk, pp, ss, tt, vv, zz, līdz ar to vārds Oto latviešu valodā rakstāms ar vienu t.

Iestāde, veicot dzimšanas reģistrāciju, vadījusies pēc noteikumiem un Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta norādījumiem.

Vecāki uz tiesu

Vecāki pavasarī vērsās Administratīvajā rajona tiesā, lai tā uzliek par pienākumu Ziemeļu izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļai izdot labvēlīgu administratīvo aktu par Otto dzimšanas reģistrāciju. Vecāki arī pieteica morālā kaitējuma atlīdzinājumu 500 latu apmērā.

Vecāki minējuši vairākus argumentus, tostarp to, ka vārds Otto Latvijā ir lietots vairākus gadsimtus un tāpēc mūsdienās, neskatoties uz tā izcelsmi, tas ir latviešu personvārds.

Vārdam Otto ir arī lībiskas saknes, Latvijas lībieši ir plaši lietojuši šo vārdu, tāpēc to varētu uzskatīt arī par lībiešu vārdu.

Administratīvā rajona tiesa pieteikumu noraidīja, bet Administratīvā apgabaltiesa pieteikumu apmierināja un uzlika Ziemeļu izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļai izdot labvēlīgu administratīvo aktu par puisēna vārda Otto reģistrēšanu un Latvijas Republikai atlīdzināt 500 latu lielu morālo kaitējumu.

Valsts tiesas lēmumu pārsūdzēja AT Senātā.

Komentāri (366)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu