Ombuds izvērtēs 54 000 alūksniešu un apieniešu sūdzības (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Ombuds sācis izmeklēšanu par 54 000 Latvijas iedzīvotāju parakstīto sūdzību, kurā izteikta neapmierinātība ar nepietiekamu finansējumu medicīnai un neapmierinošu situāciju veselības aprūpē. Sūdzībai parakstus vāca arī Alūksnē un Apē.

"Ombuds ir pieņēmis mūsu iedzīvotāju parakstīto sūdzību. Pēc tās izvērtēšanas saņemsim atzinumu. Atkarībā no tā arodorganizācija lems par tālāko rīcību. Katrā ziņā ceram, ka izdosies panākt, lai valdība ieklausītos gan Eiropas Ombuda, gan mūsu prasībā nesamazināt finansējumu. Uzskatām, ka vajadzētu ņemt vērā starptautiskas organizācijas vērtējumu," informē Alūksnes slimnīcas un poliklīnikas arodorganizācijas vadītāja Iveta Spale.

Viņa atgādina, ka pirms sūdzības nosūtīšanas arodbiedrība rakstīja vēstuli gan Ministru prezidentam, gan Valsts prezidentam un veselības ministram ar prasību nesamazināt finansējumu veselības aprūpei līdz minimumam. Tā kā atbildes nebija, tika vākti iedzīvotāju paraksti un sūdzība nosūtīta pacientu ombudam Strasbūrā.

Statistikas dati liecina, ka nepietiekamā finansējuma dēļ gada pirmajā pusgadā bija trīskārt palielinājusies iedzīvotāju mirstība. Medicīnas pakalpojumi ir dārgi, tāpēc daudziem tie nav pieejami. Apmēram puse pacientu nevar nopirkt medikamentus, 10 procenti iedzīvotāju neveic profilaktiskās apskates, jo viņiem nav naudas. Latvijas budžets veselības aprūpei uz vienu iedzīvotāju jau šajā gadā ir mazākais starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, bet nākamajā gadā to vēl paredzēts samazināt par 12,5 miljoniem latu.

I.Spale norāda, ka pirms Saeimas vēlēšanām tika solīts palielināt finansējumu veselības aprūpei par pusprocentu no iekšzemes kopprodukta. Taču šobrīd redzams, ka rīcība ir pretēja solītajam. "Grūti paredzēt, cik ilgi tiks pārbaudīta sūdzība. Prognozes liecina, ka Eiropas Ombuda izmeklēšana varētu turpināties līdz 28.februārim," saka I.Spale. Tiklīdz tā tiks pabeigta, atzinumu pārsūtīs arodbiedrībai ar aicinājumu izteikt apsvērumus un iesniegt Ombudam mēneša laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu