Latviete apmuļķo vervētājus fiktīvām laulībām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādai jaunai māmiņai nepazīstama sieviete Latvijā populārajā sociālajā portālā „draugiem.lv” izteikusi piedāvājumu braukt uz Īriju un viegli nopelnīt, stājoties fiktīvās laulībās ar ēģiptieti. Kā šovakar ziņoja LNT raidījums „Top 10”, uzrunātā sieviete nepārtrauca saraksti ar svešinieci, bet gan izlikās, ka piedāvājums viņu patiesi interesē.

Jaunā māmiņa gribēja uzzināt, cik nopietns ir šīs vervētājas piedāvājums, tāpēc apzināti turpināja saraksti, lai vajadzības gadījumā to izmantotu kā pierādījumu policijai.

Vervētāja piesola vismaz 5000 eiro

Vervētāja, kuras vārds portālā minēts kā Egija, solot 5000 eiro vai pat uz pusi vairāk, vēstulēs vaļsirdīgi izstāstījusi, ka piedāvātās laulības nebūs īstas un Īrijā būs jādzīvo vismaz gadu. Egija atklāja arī to, ka viņa jau esot pierunājusi ne vienu vien meiteni no Latvijas braukt uz Īriju un stāties viltus laulībās.

„O, ir ļoti daudz meiteņu, kas ir šādi atbraukušas un apprecējušās.

Ir gadījumi, ka samīlas un paliek kopā, bet pati personīgi tikai nesen sāku palīdzēt drauga brālēniem un draugiem.

Man jau ir pāris meitenes atbraukušas un jau gatavojas laulībām. Viss kārtībā, viņas ir apmierinātas. Laulības notiek kā jau laulības. Vienkārša sarakstīšanās, bet, jā, tās ir fiktīvas. Vienkāršs darījums starp Jums un vīrieti,” rakstīts vervētājas vēstulē.

Sēdvieta lidmašīnā paliek tukša

Tālāk notikumi risinājās pavisam ātri. Jau pēc pāris dienām, 22.septembrī, vervētāja nosūtīja biļeti. Jāizlido bija jau pēc biļetes saņemšanas nākamajā dienā.

Taču šoreiz sēdvieta lidmašīnas salonā palika tukša. Par to vervētāji Īrijā bijuši pārskaitušies. Pieprasīja, lai jaunā sieviete atmaksā naudu par lidmašīnas biļeti,

un tad, kad saprata, ka tas nenotiks, esot nolamājuši.

„Visas meitenes esot aizlidojušas, un es esot piečakarējusi, un tad viņa man savu vīrieti sūtīja virsū. Un tas vīrietis man draugos rakstīja un saukāja,” „Top 10” stāstīja jaunā māmiņa.

Apraksta grāmatā vervēšanas gadījumus

Desmitiem šādas sarakstes, piedāvājumus nopelnīt un biļetes uz Īriju saņēmusi arī žurnāliste Aleksandra Jolkina. Rakstot grāmatu „Misis piesmietā Eiropa” viņa veica desmitiem eksperimentu, arī bija Īrijā, kur savām acīm redzēja, cik plašs ir vervētāju tīkls un cik skarbi klājas apmānītajām meitenēm.

„Vervētāji ir visādi - tās ir pusmūža sievietes lauku rajonos, kas uzdodas par zīlniecēm, ir gan 17 gadus vecas meitenes, gan arī jaunieši, kuri 25 gadu vecumā palikuši bez darba un vervē meitenes.

Visbēdīgākie ir gadījumi, kad meitenes tiek pie tā saucamajiem sliktajiem puišiem. Ir bijušas izvarošanas, ir sistas meitenes, ir, kad visu meitenes naudu vīrs pārskaita uz savu kontu, ir gadījumi, kad meitenes tur ieslodzītas,” atzina Jolkina.

Cietušās aicina vērsties policijā

Latvijas policija, kas saņem iesniegumus no cietušajām sievietēm, izmeklēšanu var veikt tikai daļēji, jo noziegums noticis ārvalstīs. Tāpēc visi materiāli tiek sūtīti, piemēram, uz Īriju. Policija iedrošina visas cietušās meitenes vērsties policijā, jo viņām nekāds sods nedraud, tas paredzēts tikai vervētājiem un varmākām. Arī meitene, kura vērsās pie „TOP 10”, solīja rakstīt iesniegumu policijai.

Latvijā šādas laulības nenotiek, jo par to ir paredzēts cietumsods līdz pat astoņiem gadiem.

Pašlaik sagatavošanā ir arī likums, kas paredzēs atbildību par vervēšanu. "Pilnīgi pietiek, ka izteikts piedāvājums un tas nav joks," komentēja Valsts policijas Cīņai ar cilvēktirdzniecību nodaļas priekšnieks Artūrs Vaišļa.

Īrijā šādas viltus laulības iespējamas likumdošanas trūkumu dēļ.

Latvietes piekrīt fiktīvām laulībām

2009.gadā Īrijā 257 latvietes apprecējās ar pakistāniešiem, 80 ar indiešiem un 20 - ar dažādu citu austrumu valstu vīriešiem. Pērn šie skaitļi nedaudz sarukuši. 143 latvietes apprecējās ar pakistāniešiem, 37 - ar indiešiem, 17 - ar vīriešiem no Bangladešas un ar 11 nigēriešiem.

Latvijas vēstniecībā Īrijā nepieciešamās formalitātes laulībām ar ārvalstnieku vienā nedēļā kārto līdz pat sešām meitenēm no Latvijas.

Laulību skaits nedaudz sarucis, jo laulību process padarīts sarežģītāks. Daļa laulību noteikti nav fiktīvas, taču, cik liela daļa, - to var tikai minēt.

Arī Īrijas likumdevēji iecerējuši veikt izmaiņas normatīvajos aktos, sekojot Austrumeiropas valstu paraugam.

Pēc fiktīvām laulībām iziet rehabilitāciju

Daudzas apmānītās sievietes, kurām paveicas atgriezties Latvijā, iepriekšējā dzīvē spēj iejusties, tikai izejot rehabilitāciju.

Resursu centrā sievietēm „Marta” gada laikā vēršas vairāki desmiti sieviešu, kuras cietušas pēc piekrišanas viltus laulībām. Nereti sievietēm nepieciešama arī juridiska palīdzība, jo, ja laulībā ir dzimis bērns, vīram ir visas tiesības viņu tik vienkārši neatdot.

Arī laulības šķiršana neesot vienkārša. Īrijā paiet 4 līdz 5 gadi, līdz vispār var pieprasīt šķiršanos, un arī Latvijā šis process ir ļoti sarežģīts, un tas, ko stāsta vervētāji, nav taisnība, skaidroja speciāliste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu