Ministrija atsaka finansējumu unikālai zobārstniecības metodei (122)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latviešu stomatoloģes Alēnas Butkēvičas izstrādātās inovatīvās ārstēšanas metodes projektam atteikts finansējums, informēja SIA «Laurus Int.» līdzīpašniece un SIA «Dr. Alēnas Butkēvičas zobārstniecības prakse» vadītāja Butkēviča.

Viņa norādīja, ka finansējums atteikts, jo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Struktūrfonda departamenta komisija secinājusi, ka projekta rezultātā tikšot izveidota zobārstniecības klīnikas infrastruktūra ar mērķi sniegt zobārstniecības pakalpojumus.

Taču projektā runa nav tikai par zobārstniecību, akcentēja Butkēviča. Jaunās metodes lietojums ietvertu visus kaulus, ne tikai tos, kas saistīti ar stomatoloģisko ārstēšanu, jo runa ir par metodi, ar kuras palīdzību varētu reģenerēt kaulus.

Butkēviča atklāja, ka šis ir jau otrais atteikums deviņu mēnešu laikā, kopš projekta iesniegšanas 2011.gada 19.septembrī. Tāpat viņa atzīmēja, ka pēc pirmā atteikuma, kas tika saņemts 2011.gada 19.decembrī, sekoja šā lēmuma apstrīdēšana, pēc kuras IZM 2012.gada 26.martā šo atteikumu atcēla. Taču vēl pēc aptuveni trīs mēnešiem - šā gada 15.jūnijā - tika saņemts jauns IZM Struktūrfonda departamenta lēmums par finansējuma atteikumu projektam.

Runās ar atbildīgo ministru

Projekts ir izstrādāts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūtu. Lai īstenotu projektu, tika nodibināts SIA «Laurus Int», kura 76% kapitāldaļas pieder SIA «Dr. Alēnas Butkēvičas zobārstniecības prakse» un 26% - Latvijas Universitātei. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu.

Butkēviča sacīja, ka saistībā ar IZM Struktūrfonda departamenta komisijas atkārtoto lēmumu atteikt finansējumu projektam ir pieteikta vizīte pie izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa, lai mēģinātu paskaidrot šā projekta īstenošanas un inovatīvās metodes ieviešanas nepieciešamību. Pieteikums ministrijā ir saņemts, un patlaban vēl tiek precizēts datums un laiks, kad ministrs varētu tikties ar Butkēviču.

Latviešu zobārstei pasaulē unikāla metode

Jau ziņots, ka latviešu stomatoloģe Butkēviča izstrādājusi revolucionāru inovatīvu metodi periodontozes ārstēšanai, iepriekš rakstīja žurnāls «Lietišķā Diena».

Metodes pilnveidošanai un zinātniskajam darbam Butkēviča un Latvijas Universitātes Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūts vēlas piesaistīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu 2,6 miljonu latu apmērā.

Komentāri (122)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu