Sportosim vismaz 5 reizes nedēļā! (148)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Ārstu biedrība un LNT sāk akciju Sports jebkurā vecumā piecas reizes nedēļā! Šīs kampaņas ietvaros iedzīvotāji tiek aicināti pievērst lielāku uzmanību savam fiziskās sagatavotības līmenim un tā uzlabošanai. Pasaules Veselības organizācija ir noteikusi, ka jebkurā vecumā ir svarīgi nodarboties ar sportu vismaz piecas reizes nedēļā, atbilstoši savai trenētībai un veselības stāvoklim, taču ar intensitāti vismaz līdz sviedriem, kas parasti atbilst sirdsdarbības frekvencei 120–130 reizes minūtē.

Visa pamatā ir kustība!

Pasaules un Latvijas sabiedrības veselības lielākais izaicinājums 21.gadsimtā ir aptaukošanās epidēmija un mazkustīgs dzīvesveids visās vecuma grupās, kas kļūst par iemeslu sirds asinsvadu slimībām, cukura diabētam, pāragrai nāvei. Jebkurā vecumā – sākot no maza bērna līdz sirmgalvim, fiziska un garīga kustība ir veselības pamats. Kustību trūkums ir bīstams – cilvēks bez sporta ikdienā vieglāk saslimst, tērē lielus līdzekļus medikamentiem un ārstēšanai, bet arī ārstniecība mazkustīgiem cilvēkiem ir sarežģītāka un grūtāka. 21.gadsimtā sports ir ne tikai primārās un sekundārās profilakses, bet arī ārstniecības un rehabilitācijas līdzeklis.

Orientēšanās sacensības visiem

Latvijas Ārstu biedrība iesaka sportošanu sākt ar cikliskiem sporta veidiem, kas nostiprina muskulatūru, palielina sirds, asinsvadu un elpošanas sistēmas funkcionālās spējas, uzlabo imunitāti, stimulē garīgo aktivitāti, mazina depresiju. Šādi sporta veidi ir soļošana vai nūjošana, distanču slēpošana, riteņbraukšana, peldēšana. Kā interesantāko, daudzpusīgāko un veselīgāko ciklisko sporta veidu Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis iesaka orientēšanās sportu, jo skriešana notiek svaigā gaisā, pa mīkstu sūnu, pie kam distanci var izvēlēties atbilstoši pašsajūtai, trenētībai un veselības stāvoklim. Lai pievērstu plašāku vecāka gadagājuma ļaužu interesi sporta aktivitātēm, kampaņas noslēdzošais pasākums notiks tautas orientēšanās sacensībās Magnēts 2.decembrī 12:00 pie t/p Alfa. Papildu informāciju var meklēt http://www.draugiem.lv/sportsjebkuravecuma/

Labsajūta un apmierinājums no sportošanas

«Pienācis laiks katram Latvijas iedzīvotājam nodarboties ne tikai ar fiziskām aktivitātēm, bet arī ar sportu. Katrā vecuma grupā jāsacenšas ar savas vecuma un fiziskās sagatavotības sportistiem – sporta meistaram ar meistaru, puišelim ar puišeli, bet vecāka gadagājuma sportiskai kundzei – ar sava gadagājuma kundzi. Tautas sports reāli uzlabo vecāka gadagājuma iedzīvotāju veselību. Pie tam ne tikai fizisko, bet arī garīgo. Sportistam skrienot vai peldot, izdalās endorfīni un serotonīns, kas rada apmierinājumu, labsajūtu un paaugstina mentālās darba spējas. Vēl vairāk šīs vielas izdalās sporta sacensībās, nevis vienmuļā treniņā. Lai smadzenēm sports dotu lielāko ieguldījumu, es iesaku orientēšanās sportu, kur viss smadzeņu resurss tiek aizņemts ar kartes lasīšanu un labākā ceļa izvēli, kā arī šķēršļu pārvarēšanas stratēģiju,» stāsta Latvijas Ārstu biedrības un Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents Pēteris Apinis.



Komentāri (148)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu