Pensionāri vāks parakstus ātrākai pensiju indeksācijai (235)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pensionāri Latvijā sāks parakstu vākšanu, lai saistībā ar dzīves dārdzību pensiju indeksācija tiktu veikta par visu iesaldēšanas periodu, kas varētu prasīt aptuveni simts miljonus latu, teica jaunievēlētais Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) līderis Andris Siliņš.

«Prasīsim par visu periodu, tur summa varētu būt ap simts miljoniem latu,» sacīja Siliņš.

Sola protestus

Pensionāri Latvijā, iespējams, pavasarī izšķirsies arī par kādu plašāku akciju, lai mēģinātu iekustināt visus jautājumus, kas viņiem aktuāli. Galvaspilsētā varētu ierasties vecie cilvēki no visas Latvijas, «bruņojušies ar attiecīgiem plakātiem un noskaņojumu», izskanēja pirmdien domes sēdes laikā.

Ekonomiskās krīzes laikā pensiju indeksācija tika iesaldēta, un jau kopš 2009.gada tās netiek pārskatītas, ņemot vērā patēriņa cenu izmaiņas, ko līdz tam veica divas reizes gadā. Valdība ir solījusi indeksāciju atjaunot 2014.gadā, taču pensionāri vēlas ātrāk.

Indeksācijas atjaunošana pensionāriem ir svarīga, jo lielākajai daļai pensijas ir zemas un par būtisku tiek uzskatīts katrs lats.

Siliņš arī pensionāriem teica, ka valdības koridoros izskanējis, ka varbūt indeksācija iespējama no 2013.gada 1.oktobra.

Valdība nesaprotot īsto stāvokli

Jaunais pensionāru līderis uzskata, ka premjeram Valdim Dombrovskim nav skaidra priekšstata par pensionāru stāvokli.

«Arī premjers varētu būt ne pilnībā informēts par atsevišķiem jautājumiem. Ļoti daudz deputātu frakcijā, dzirdot faktus, ko liekam viņiem priekšā, tikai galvu groza, bet pēc tam tik un tā balso, kā ir likts,» uzsvēra Siliņš.

Parakstīties varēs līdz marta beigām

Paraksti tiks vākti līdz marta beigām, un tad arī būs zināms, vai pensionāri ir gatavi mobilizēties akcijai Rīgā.

Siliņš ar domes lēmumu pirmdien tika iecelts par organizācijas priekšsēdētāju, nomainot amatā ilggadējo vadītāju Ainu Verzi, kas tagad būs goda priekšsēdētāja.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) BNS iepriekš noskaidroja, ka 1.janvāra dati liecina, ka vecuma pensijas no 150 līdz 200 latiem Latvijā saņem 53% pensionāru. Mazāk par simt latiem mēnesī saņem 6% pensionāru, no simts līdz 150 latiem – 18%, vairāk par 200 latiem saņem 24%.

Latvijā vecuma pensijas saņem 482 tūkstoši iedzīvotāju.

Vairums pensiju ap 160 latu apmērā

Statistika liecina, ka visvairāk pensionāru saņem pensiju robežās no 160 līdz 165 latiem – 42 tūkstoši, no 165 līdz 170 latiem – 37 tūkstoši pensionāru, no 140 līdz 145 latiem – 30 tūkstoši, no 155 latiem līdz 160 latiem – 27 tūkstoši veco ļaužu.

Vairāk par 500 latiem saņem teju astoņi tūkstoši pensionāru. Tūkstoš latu robežu pensijas apmērs pārsniedz 1098 iedzīvotājiem. Mazāk par 50 latiem vecuma pensija aprēķināta apmēram pieciem tūkstošiem cilvēku.

Latvijā pensionēties var 62 gadu vecumā, bet no 2014.gada pensijas vecumu sāks pakāpeniski paaugstināt, līdz 2020.gadā tiks sasniegts 65 gadu vecums.

Komentāri (235)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu