Mūziķi vēstulē premjeram prasa lielāku atbalstu C hepatīta ārstēšanai (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā 30 Latvijā pazīstami mūziķi nosūtījuši vienotu vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), norādot uz tūlītēju nepieciešamību apturēt C hepatīta izplatību, palielinot slimības ārstēšanai nepieciešamo medikamentu kompensāciju.

Vēstuli parakstījuši tādi mākslinieki kā Intars Busulis, Rodrigo Fomins, kuram pašam bijusi minētā slimība, Normunds Jakušonoks, Ufo, Dons un citi. Vēstījuma kopija nonākusi arī pie Valsts prezidenta, Veselības ministrijas un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas.

«Mūsuprāt, ir ļoti tuvredzīgi ļaut infekcijas slimībai nekontrolēti izplatīties. Nākotnē C hepatīta epidēmijas izmaksas visai sabiedrībai būs vairākkārt lielākas - inficēto skaits aug ģeometriskā progresijā, palielinās ārstējamo cilvēku skaits, tiek zaudēti darba spējas gadi un sociālā budžeta izmaksas pabalstiem tupina augt,» vēstulē uzsver mākslinieki.

Viņi arī informē, ka ir

iecerējuši rīkot īpašu C hepatīta ārstēšanai veltītu koncertu «Roks pret dzelteno pozīciju un politisko «šļauganumu«».

Kā ziņots, Saeima 9.maijā nolēma uzdot valdībai izvērtēt iespējas 2014.gadā palielināt kompensāciju C hepatīta ārstēšanai līdz 90% apmēram, balstoties uz vairāk nekā 13 600 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu «Par dzīvi bez C hepatīta».

Patlaban valsts kompensē zāļu izdevumus 100% apmērā trūcīgām personām, bet 75% apmērā - pārējiem pacientiem.

Valdības 29.oktobrī sagatavotajā atbildes vēstulē parlamentam norādīts, ka nākamgad nebūs iespējams līdz 90% palielināt zāļu kompensācijas apmēru C hepatīta slimniekiem.

Vēstulē uzsvērts, ka, ievērojot vidēja termiņa budžeta ietvara 2014., 2015. un 2016.gadam likumprojektā noteikto vispārējās valdības budžeta bilanci un maksimāli pieļaujamo valsts budžeta kopējo izdevumu apjomu katrai ministrijai, nav iespējams 2014.gadā palielināt kompensāciju C hepatīta slimības ārstēšanai līdz 90%.

Jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2015.gadā un turpmākajos gados būs jāskata valdībā 2015.gada valsts budžetu un likumprojekta par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem jaunajām politikas iniciatīvām un iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu