Uzvaras parkā vakarpusē aizvien vairāk iereibušo; izšķirts kautiņš (256)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Valsts policija piektdien līdz plkst.20:00 Rīgā, Uzvaras parkā, pie pieminekļa padomju armijas karavīriem un tā apkārtnē, 27 personas sodītas administratīvi. Pasākumi pie Uzvaras pieminekļa, godinot Otrajā pasaules karā kritušo piemiņu, bija sākušies no rīta, bet jau līdz plkst. 12 Uzvaras parkā bija sanākuši krietni vairāk cilvēku, kuri blīvā straumē turpina plūst.

23:54 Policija ziņo, ka pieķerti arī daži, kuri kārtojuši dabiskās vajadzības tam neparedzētās vietās. Tāpat konstatēta aizliegtas simbolikas lietošana un neatļauta tirdzniecība. Dienas laikā svinētāju pūļi bija daudz vairāk, taču pēcpusdienā līdz ar spēcīgām lietusgāzēm ļaužu skaits Uzvaras parkā saruka līdz dažiem tūkstošiem cilvēku.

23:24 Kā TVNET norādīja policijas pārstāvis, pulcēšanās Uzvaras parkā kopumā noritējusi mierīgi. Policijas paveiktais kārtības un miera nodrošinašanā vērtējams kā ļoti veiksmīgs, pārdomāts un izdevies, ņemot vērā iepriekš izteiktos brīdinājumus un draudos drošībai.

Līdz pulcēšanās nobeigumam bija

noformēti ap 50 pārkāpumu protokoli,

lielākoties par būšanu pārlieku lielā alkohola reibumā.

22:11 Pēc palīdzības pie Uzvaras parkā dežurējošajiem mediķiem šodien līdz plkst.22 vērsušies 30 cilvēki, bet trīs nogādāti slimnīcā.

22:01 Rīgā, Uzvaras parkā, šodien līdz plkst.20 Valsts policija bija noformējusi 27 administratīvā pārkāpuma protokolus, pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins. «Vairums no šiem protokoliem ir sastādīts par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, ir arī protokoli par smēķēšanu parkā, Krievijas karogu nelikumīgu tirdzniecību, viens protokols ir par aizliegtas simbolikas lietošanu,» sacīja Anučins.

Viņš piebilda, ka vairākas no personām, kurām noformēts administratīvā pārkāpuma protokols,

ir arī aizturētas un nogādātas policijas iecirknī,

taču precīza statistika par kopējo aizturēto skaitu, kā arī kopējo protokolu skaitu būs pieejama rīt no rīta.

20:18 Līdz šim pasākumi noritējuši bez būtiskiem incidentiem. Policija administratīvi sodījusi 17 cilvēkus, lielākoties par alkohola lietošanu publiskā vietā, taču viens cilvēks sodīts par neatļautas simbolikas izmantošanu. Pagaidām nav aplēses, cik daudz cilvēku dienas laikā jau pabijuši pie Uzvaras pieminekļa.

Uzvaras parkā notiek Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienai  veltīts pasākums

19:50 Policijai pagaidām nav aplēses, cik daudz cilvēku dienas laikā jau pabijuši pie Uzvaras pieminekļa. Svētku pasākumi sākās jau ceturtdienas pēcpusdienā un piektdienas rītā.

19:35 Šovakar pāris minūtes pēc plkst.19 Rīgā, Uzvaras parkā, Valsts policijas darbinieki operatīvi izšķīra kautiņu starp 3-4 vīriešiem. Kautiņš bija izcēlies «Uzvaras dienas» svinību laikā parka zonā, kurā svinētāji ietur maltītes.

Astoņi policisti operatīvi piesteidzās kautiņa vietai un strīdniekus - 30-35 gadus vecus vīriešus - aizvilka katru uz savu pusi. Kāds kautiņa aculiecinieks pastāstīja, ka dūru vicināšana starp vīriešiem izcēlusies kādas sievietes dēļ.

21:25 Svinības Rīgā, Uzvaras parkā, šodien kopumā varētu būt apmeklējuši aptuveni 150 000 cilvēku, lēš pasākuma organizatori, cerot, ka kopējais skaits varētu vēl pieaugt, jo cilvēki tagad ierodas uz Maskavas Lielā teātra solistu koncertu, bet pēc tam uzstāsies Krievijas dziedātājs Ļevs Ļeščenko.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pērn 9.maija pasākumu Uzvaras parkā līdz plkst.20, pēc organizatoru aplēsēm, bija apmeklējuši aptuveni 100 000 cilvēku. Oficiāli tiek lēsts, ka šogad svinību apmeklētāju skaits ir aptuveni tāds pats kā pērn, varbūt nedaudz mazāks, jo nelielu ietekmi

uz apmeklētāju skaitu esot atstājis lietus.

19:10 Uzvaras parkā Rīgā, kur tiek atzīmēta Otrā pasaules kara beigu gadadiena, vakarpusē vērojams lielāks cilvēku pieplūdums; notikuma vietā autovadītājiem ir jārēķinās ar lēnāku satiksmi, pastāstīja policijas pārstāvis Dairis Anučins.

Policija ir gatava arī pastiprināt savas rindas,

ja būs tāda nepieciešamība.

18:39 Pēc palīdzības pie Uzvaras parkā dežurējošajiem mediķiem līdz šim vērsušies 17 cilvēki, no kuriem divi nogādāti slimnīcā. Pasākums mediķu ieskatā norit mierīgi. Lielākai daļai pie ārstiem vērsušos cilvēku radušies vispārēji veselības traucējumi, bet divi guvuši nelielas traumas.

18: 34 Valsts policija šodien līdz plkst.18 Rīgā, Uzvaras parkā, pie pieminekļa padomju armijas karavīriem un tā apkārtnē, aizturējusi desmit personas. Minētās personas aizturētas par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā.

Citi pārkāpumi nav fiksēti, kopumā pasākums joprojām norit mierīgi, lietus ir mitējies. Vairāki tūkstoši cilvēku bauda koncertu. Dažviet

manāmas stipri iereibušas personas,

taču ne tādā reibumā, lai policija viņas aizturētu.

18:20 Pasākuma vadītājs Uzvaras parkā latviešu un krievu valodā informē par to, kur ir pieejama ātrā palīdzība veselības problēmu gadījumos, kā arī aicina kādu neskaidru problēmu gadījumā vērsties pie apsardzes darbiniekiem. Tāpat apmeklētāji aicināti būt savstarpēji laipni un pieklājīgi un viņiem tiek sniegta arī cita veida padomi. Pēc šo padomu izteikšanas pasākuma dalībniekiem ir iespēja turpināt klausīties muzikālo priekšnesumu.

18:19 Pēc parunāšanās ar medijiem piketa dalībnieki brītiņu pastāvēja pie Okupācijas muzeja, sadalījušies nelielos pulciņos, parunājās savā starpā un tad ap plkst.18.10 nelielās grupās devās Vecrīgas virzienā, novēroja LETA.

Biedrības

Ap plkst.18.15 policijas komandējošais virsnieks deva rīkojumu un trīs policijas mikroautobusi, kas uz piketu bija ieradušies no Uzvaras parka, devās atpakaļ Uzvaras parka virzienā.

Patlaban Strēlnieku laukumā nav vairs ne piketētāju, ne policistu, ne mediju pārstāvju un pa laukumu savā nodabā pastaigājas trīs musketieru tērpos ģērbušies vīrieši.

Lai arī pasākums joprojām norit mierīgi, visā parka teritorijā patrulē policija, kārtību uzrauga arī apsardzes firmas darbinieki.

18:11 Pēc aizlieguma sarīkot Latvijas krievu gājienu 9.maijā, biedrība «Rodina» plāno akciju pie Saeimas, tā šodien sacīja biedrības pārstāvis Aleksandrs Žguns. Viņš un vēl daži biedrības aktīvisti piektdien sanākuši Vecrīgā Strēlnieku laukumā, lai izteiktu savu protestu pret lēmumiem piektdien neatļaut iecerēto gājienu.

Žurnālistu bija vairāk, nekā akcijas rīkotāju. Garāmgājēji interesi neizrādīja, laiks nav patīkams, tāpēc visi sāk arī izklīst.

16:00 Valsts policija šodien līdz plkst.16 Rīgā, Uzvaras parkā, pie pieminekļa Padomju armijas karavīriem un tā apkārtnē, aizturējusi deviņas personas.

Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis pastāstīja, ka minētās personas aizturētas par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā. Aizturētajiem noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli.

Citi pārkāpumi līdz pēcpusdienai nav fiksēti, kopumā pasākums aizrit mierīgi.

15:05 Arī pēcpusdienā pasākums Uzvaras parkā arvien norit mierīgā gaisotnē un cilvēku pūļi joprojām dodas uz pasākuma vietu. Pasākumu apmeklē gan vecāka gadagājuma cilvēki, gan ģimenes ar bērniem, gan jaunieši.

Lai arī pasākuma vietā bija īslaicīgs lietus, cilvēki Uzvaras parku nesteidzās pamest. Pasākuma apmeklētāji sagatavojušies arī sliktiem laikapstākļiem, paņēmuši līdzi lietussargus un lietus mēteļus.

Pasākuma dalībnieki izmanto šo pasākumu, lai tirgotu arī dažādus suvenīrus. Vairāki cilvēki tirgoja arī Krievijas karodziņus. Vienam no tiem uz krekla bija uzraksts «Slava Berkutam un Ukrainas varoņiem», lielu atsaucību no garāmgājējiem viņš gan neguva.

Viņa pastāstīja, ka 73 gadus vecajam vīrietim bija iestājusies klīniskā nāve. Līdz mediķu ierašanās brīdim vīrieša dzīvības glābšanā iesaistījās apkārtējie.

14:03 Šodien Daugavpilī vairāki tūkstoši iedzīvotāju pieminēja Otrā pasaules kara upurus un svinēja sabiedroto uzvaras pār nacistisko Vāciju 69.gadadienu. Pasākuma dalībnieki varēja saņemt Georga lentītes un nofotografēties pie Otrā pasaules kara laika lielgabaliem. Īsi pirms mītiņa sākuma ar baltu limuzīnu uz fotosesiju Dubrovina parkā bija ieradies arī kāds jaunais pāris.

Kopumā 9.maija pasākumi Daugavpilī aizritēja pozitīvā gaisotnē, mierīgi un bez lieliem starpgadījumiem.. Pasākums Daugavpilī turpināsies līdz vēlam vakaram.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Tikmēr pie pasākumā dežūrējošajiem Medicīnas sabiedrības «ARS» speciālistiem līdz pusdienlaikam vērsušies kopumā 12 cilvēki, no kuriem 11 sniegta palīdzība uz vietas, bet viens cilvēks hospitalizēts, skaidroja ārstniecības iestādē. Detalizētāku informāciju par minēto cilvēku veselības sūdzībām iestādes pārstāvji pagaidām nesniedz.

Sanākušie cilvēki noliek ziedus pie pieminekļa, vēro priekšnesumus, kā arī apmeklē turpat izvietotos tirdzniecības galdiņus, lai iegādātos uzkodas. Savukārt pie atsevišķiem galdiņiem sanākušie svētku apmeklētāji apsēdušies, lai malkotu līdzpaņemtos alkoholiskos dzērienus, kurus uz vietas iegādāties nevar.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Apmeklētāju vidū ir arī mazi bērni, kurus atveduši pieaugušie. Lielai daļai pie apģērba ir piespraustas Georga lentītes, bet rokās - sarkani karodziņi ar uzrakstu «Uzvara! 1941.-1945.».

Jau ziņots, ka Valsts policija Uzvaras parkā, kur šodien notiek svinības par godu «nacisma sagrāves gadadienai», nekādus būtiskus pārkāpumus nav konstatējusi, informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Viņš pastāstīja, ka Valsts policija nodrošinājusi pietiekamus drošības pasākumus, lai gan nepieciešamības gadījumā tiesībsargājošo institūciju spēki varētu tikt papildināti. Marķitāns sacīja, ka, pēc policijas aplēsēm, pasākumus Uzvaras parkā varētu apmeklēt 100 000 cilvēku.

Tāpat pirms pasākumu sākuma kinologi veica parka teritorijas un pieminekļa apkārtnes pārbaudi, lai pārliecinātos, ka tajā nav izvietoti sprādzienbīstami priekšmeti. «Tāpēc varu apgalvot, ka nekādi drošības draudi nepastāv,» piebilda Marķitāns.

Komentāri (256)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu