Vējonis: Ukrainas krīze māca, kā nepieļaut «zaļo cilvēciņu» iebrukumu (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukrainas krīze māca, kā nepieļaut «zaļo cilvēciņu» iebrukumu, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (V). Uzrunājot Rīgas konferences dalībniekus diskusijā «NATO Velsas samits - transatlantisko saistību atjaunošana», Vējonis uzsvēra, ka nedrīkst aizmirst Ukrainas notikumus, kas radījuši izmaiņas drošības situācijā.

«Ja mēs nemācīsimies no Ukrainas, tad ne tikai Rīgas, bet arī Berlīnes iedzīvotāji nevarēs gulēt mierīgi,»

analizējot notikumus, uzsvēra Vējonis, turpinot, ka vairāk jāiegulda aizsardzības spējās, kā arī jāīsteno NATO samitā Velsā pieņemtie lēmumi.

Diskusijas laikā Vējonis norādīja, ka tieši situācija Ukrainā ir sekmējusi ASV un Eiropas attiecību atjaunošanu, jo pašlaik arvien būtiskāka ir cieša transatlantiskā partnerība.

Analizējot NATO samita laikā pieņemtos lēmumus, Vējonis secināja, ka dalībvalstis vienojās par vairākiem būtiskiem jautājumiem. Pirmkārt, samita laikā dalībvalstis apņēmās turpmāk neveikt samazinājumus aizsardzības budžetos, ar mērķi pakāpeniski sasniedzot 2% no iekšzemes kopprodukta. Tāpat arī tika apstiprināts NATO Reaģēšanas plāns, kas turpmāk sekmēs alianses gatavību un spēju reaģēt uz pasaulē notiekošo. Otrkārt,

ASV skaidri pierādīja, ka tai rūp Eiropas drošība un ka tā apņemas garantēt savu klātbūtni Eiropā,

uzskata Vējonis.

«Krīze Ukrainā deva pozitīvu impulsu, lai risinātu ilgstošo problēmu starp NATO un ES, skaidrāk nošķirot abu organizāciju atbildības sfēras. ES ir nodemonstrējusi, ka tās maigā vara un finanšu mehānismi ir spēcīgs instruments. Šos instrumentus iespējams stiprināt, attīstot jaunas spējas, piemēram, kiberspējas, un stratēģisko komunikāciju,» norādīja Vējonis.

Diskusijā kopā ar Latvijas aizsardzības ministru piedalījās Norvēģijas aizsardzības ministre Īne Ēriksena Sēreide, NATO ģenerālsekretāra palīga vietnieks politiskajos un drošības politikas jautājumos Džeims Apaturai un «TheHeritageFoundation» analītiķis Dr. Ariels Koens no ASV.

«Rīgas konference 2014» ir Ziemeļeiropā lielākais drošības politikas un ārpolitikas forums. Konference jau devīto gadu pēc kārtas pulcē vairāk nekā 33 valstu vadītājus, ministrus, diplomātus, ekspertus, akadēmiķus un žurnālistus. Šogad par konferences norises vietu ir izvēlēta Latvijas Nacionālā bibliotēka - «Gaismas pils».

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu