Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā Rinkēvičs reizēm ārvalstu vizītēs aizstās Mogerīni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā, kas norisināsies nākamā gada pirmajā pusgadā, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) reizēm ārvalstu vizītēs aizstās ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni.

Rinkēvičs preses konferencē pēc tikšanās ar Mogerīni norādīja, ka jau ir saņēmis «pirmos desmit uzdevumus prezidentūras laikā, kad man būs [Mogerīni] jāaizstāj dažādu formātu tikšanās laikā Centrālāzijā, Austrumu partnerības valstīs, kā arī citos reģionos».

«Latvija ir apliecinājusi, ka ir gatava ļoti cieši sadarboties un atbalstīt augsto pārstāvi tās darbā,» sacīja Rinkēvičs.

Kā ziņots, Mogerīni šodien ieradusies vizītē Latvijā. Viņas viesošanās Latvijā bija plānota jau septembra vidū, kad viņai bija paredzēta dalība Ziemeļeiropā lielākajā drošības un ārpolitikas forumā «Rīgas konference 2014», taču tā tika atlikta.

Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kuru Mogerīni apmeklē pēc stāšanās amatā 1.novembrī.

Jau vēstīts, ka jūlijā Austrumeiropas valstis noraidīja Mogerīni kandidatūru augstajam amatam, izsakot bažas, ka Itālijas izvirzītā kandidāte ir pārāk labvēlīgi noskaņota pret Krieviju un viņai esot pārāk maza pieredze ārlietās, jo ārlietu ministres amatā viņa stājās tikai šā gada februārī.

Apsūdzību centrā bija arī Mogerīni brauciens jūlijā uz Maskavu, kur viņa tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai spriestu par gāzesvada «South Stream» projektu, pa kuru Krievijas gāze tiktu piegādāta Eiropai.

Savukārt pēc Eiropadomes sēdes, kurā Mogerīni tika ievēlēta, uz aģentūras LETA jautājumu, vai Latvija ir apmierināta ar Mogerīni ievēlēšanu augstās ārlietu pārstāves amatā, premjerministre Laimdota Straujuma (V) atzina, ka tas bija kompromiss, ko Baltijas valstis varēja pieņemt, jo Eiropadomes prezidents būs no jaunas dalībvalsts.

«Kā kompromiss ir pieņemama arī Itālijas ārlietu ministre,» sacīja Straujuma, piebilstot gan, ka Lietuva balsojumā par viņu atturējās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu