Piesakoties Latvijas pilsonībai, būs jāpievieno izziņa par sodāmību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpmāk, piesakoties Latvijas pilsonībai, būs jāpievieno izziņa par sodāmību, paredz trešdien valdībā apstiprinātie grozījumi.

Citu valstu pilsoņiem bez naturalizācijas iesnieguma būs jāiesniedz arī izziņa, ko izsniegusi kompetentā iestāde personas pilsonības valstī ar apliecinājumu, ka persona nav sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Ja persona Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) izziņu iesniegt nevarēs, būs iespēja pievienot dokumentāru apliecinājumu par to, ka personai izziņu par sodāmību nav iespējams iegūt.

Šobrīd Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam nav juridiska pamata veikt informācijas apmaiņu ar PMLP, kā arī nav tiesību izpaust tā rīcībā esošo konfidenciālo informāciju, pat neraugoties uz PMLP pilnvarām pieprasīt šādu informāciju. Savukārt Valsts policijai nepieciešama informācija par personas saistību ar noziedzīgu nodarījumu - sodāmību vai nesodāmību.

Tā kā personas, kuras vēlas iegūt Latvijas pilsonību naturalizācijas kārtībā, var būt dažādu valstu pilsoņi - gan Eiropas Savienības, gan trešo valstu pilsoņi - policija pieprasa ziņas par personas sodāmību to pilsonības valstīs, izmantojot dažādus informācijas apmaiņas mehānismus un kanālus. Policija ir saņēmusi informāciju no vairākām valstīm par to, ka ziņas par personas sodāmību administratīva rakstura mērķiem tās nesniegs, vienlaikus informējot, ka katrai personai, kurai ir saikne ar attiecīgo valsti, ir tiesības vērsties tās valsts kompetentajā iestādē un pieprasīt izziņu par sodāmību individuālā kārtībā.

Latvijas nepilsoņi, citu valstu pilsoņi un bezvalstnieki, kuri vēlas iegūt Latvijas pilsonību naturalizācijas kārtībā ir aptuveni no 2000 līdz 2500 gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu