Cicerona balvu saņem zinātnieks Kalviņš un LU rektors Auziņš; Mērfija balva tiek Veselības ministrijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sabiedrības cieņas balva «Cicerons» šogad piešķirta augstākās izglītības un zinātnes jomas pārstāvjiem - Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktoram Ivaram Kalviņam un Latvijas Universitātes (LU) rektoram Mārcim Auziņam, bet antibalvu jeb Mērfija balvu šogad, konkurējot ar aptuveni 20 citiem pretendentiem, izpelnījusies Veselības ministrija.

Kā balvas pasniegšanas ceremonijā uzsvēra Cicerona balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, Kalviņam apbalvojums piešķirts starptautiskajā kategorijā par izcilu devumu pasaulē atzītu medicīnas preparātu radīšanā, bet nacionālajā kategorijā par mērķtiecību LU virzīšanā uz zinātnes universitātes statusu Cicerona balva tikusi Auziņam.

Stradiņš uzsvēra, ka

Kalviņu varētu dēvēt par Latvijas veiksmīgāko un produktīvāko zinātnieku un izgudrotāju ķīmijā un zāļu ražošanā.

Šovasar Kalviņš kopā ar rietumvalstu zinātniekiem strādājis pie pretvēža preparāta izveides, kas palīdz cīņā ar jaunām vēža formām. Savos darba gados zinātnieks radījis arī citas zāles - mildronātu, preparātu pret Alcheimera slimību, prāta mazspēju un trokšņiem ausīs. Viņš ir ap 300 patentu un autorapliecību, kā arī zinātnisku rakstu autors. Turklāt Kalviņš spējis ap sevi radīt vidi, pulcēt jaunus cilvēkus.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs norādīja uz Auziņu kā veiksmīgu LU rektoru, kurš saista izglītību ar zinātni un izglītību ar kultūru, kā arī veiksmīgi strādā pie zinātnes universitātes virzīšanas Latvijā un gādā par universitātes sasniegumu virzīšanas starptautiskā līmenī.

«Tas būtu zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS) adresēts uzdevums - izpētīt,

kā tādas badinātas govis kā augstākā izglītība un zinātne var dot tik daudz piena,»

jokojot sacīja Stradiņš.

Cicerona goda nosaukums publicistikā šogad piešķirts dokumentālā kino režisoram Ivaram Seleckim par nezūdošiem sasniegumiem ekrāna mākslā. Kā ziņots, Seleckis kā viens no spilgtākajiem kino dokumentālistiem šogad izpelnījās arī «Lielā Kristapa» balvu par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā.

Savukārt Cicerona goda nosaukums lokālajā politikā piešķirts Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājam un Sēlijas novada apvienības priekšsēdētājam Guntim Lībekam par Sēlijas identitātes attīstīšanu. «Apbalvojumam tika nominēts arī Ventspils mērs Aivars Lembergs (»Latvijai un Ventspilij«), kandidāti tika meklēti arī Latgalē. Taču Latvijas Pašvaldību savienība mudināja paskatīties uz Daugavas kreiso krastu, Sēlijas novadu, kas nav ierakstīts Nacionālajā attīstības plānā, taču tur plaukst lokālpatriotisms un cilvēki nenokar galvas,» sacīja Stradiņš.

Toties

Mērfija balva šogad piešķirta Veselības ministrijai par sistemātisku reformu neīstenošanu nozarē.

«Mērfija diploms tiks pasniegts jaunajam ministram Guntim Belēvičam (ZZS) ar vēlējumu veikt Hērakla darbu un iztīrīt Augeja staļļus, lai pēc trim gadiem tiktu pie Cicerona balvas,» izteicās Stradiņš.

Viņš norādīja, ka

šogad pretendentu skaits uz Mērfija balvu bijis sevišķi liels

- balvas koordinators Miervaldis Mozers apkopojis vairāk nekā 20 priekšlikumus, starp kuriem bijusi iepriekšējā un tagadējā Saeima, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija.

Stradiņš sacīja, ka Cicerona balvas kategorijas katru gadu mēdz būt mainīgas, piemēram, šogad netika piešķirta balva starptautiskās politikas, kā arī nacionālās politikas kategorijā. Pēc Stradiņa domām, nacionālajā politikā balvu būtu pelnījis bijušais premjers un tagadējais Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V) par Latvijas izvešanu no krīzes un «nesāpīgu» eiro ieviešanu. Taču balvas žūrijas komisijai par laureātu neizdevās vienoties ne nacionālās, ne starptautiskās politikas kategorijā.

«Varētu teikt, ka balva, kas iepriekšējos gados piešķirta Zviedrijas ārlietu ministram Karlam Biltam, Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, šogad piešķirta Kalviņam, bet balva, kas varētu pienākties Dombrovskim, tikusi Auziņam,» izteicās Stradiņš.

Cicerona balvu kopš 1999.gada Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar vairākām nevalstiskajām organizācijām pasniedz politiķiem, zinātniekiem un publicistikas praktiķiem par veiksmīgu sabiedrības uzrunu un rīcību, realizējot sociālās saliedēšanas idejas lokālā, nacionālā un starptautiskā mērogā. Vienlaikus ar Cicerona balvu tiek piešķirta arī Mērfija balva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu