Amatā stājies valsts galvenais kibernoziegumu apkarotājs; kiberpolicistus plānots nodrošināt iecirkņos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Par Valsts policijas (VP) Kibernoziegumu apkarošanas un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības nodaļas vadītāju nesen apstiprināts šīs nodaļas speciālists Aleksandrs Bespalovs, pastāstīja VP priekšnieks Ints Ķuzis.

11 cilvēkus lielā VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 4.nodaļa ir vienīgā valstī, kas specializējusies kibernoziegumu izmeklēšanā. Pērn uz Eiropas Policijas biroju aizgāja pieredzējušais šīs nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko. Par nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāju tika iecelts nodaļas vecākais inspektors Jānis Tikums, taču tagad par pastāvīgu vadītāju apstiprināts Bespalovs. Tikums ir viņa vietnieks.

Ņemot vērā kibernoziedzības aktualitāti, policijai ir plāni, kā stiprināt šīs kategorijas noziegumu apkarošanu. Pirmkārt, plānots palielināt kiberekspertīžu kapacitāti, otrkārt, kā to paredz VP attīstības koncepcija, plānots izveidot vienotu, specializētu struktūrvienību cīņā ar kibernoziegumiem un, treškārt, nodrošināt kiberpolicistus reģionālajos iecirkņos, norādīja Ķuzis.

Viņš arī norādīja, ka struktūrvienības izveide ir tikai viens posms, jo svarīgi izveidot šīs nozieguma jomas apkarošanas tīklu.

«Svarīgi izveidot tīklu, lai iecirkņos būtu pa kiberpolicistam,»

uzsvēra VP priekšnieks.

Pēdējos gados neviens speciālists ar īpašām informācijas tehnoloģiju zināšanām nav bijis gatavs dienēt VP, jo zemais atalgojums nepiesaista cilvēkus šai iestādei. Tomēr policijas vadībai ir zināmi citus pienākumus veicoši policisti, kuriem ir iemaņas informācijas tehnoloģijās, tāpēc ir veikta iekšēja aptauja, kurā pieteikušies darbinieki, kas vēlas attīstīt savu karjeru tieši kibernoziegumu izmeklēšanas jomā. Aptaujas rezultātā pieteikušies aptuveni 20 cilvēki, kuri vēlas turpināt karjeru kibernoziegumu ekspertīžu veikšanā un izmeklēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu