No helikoptera filmēts video: kā no vilcieniem Latgalē met ārā kontrabandas cigaretes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms vairākiem gadiem bija ļoti izplatīts, ka kontrabandas preces izmeta no braucošiem vilcieniem Zilupes un Kārsavas rajonā, bet, pateicoties robežsargu intensīvai un operatīvai darbībai ar helikopteriem, tagad tādi gadījumi notiek ļoti reti - tā intervijā portālam TVNET sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars. Piedāvājam apskatīt, kā notiek kontrabandas preču izmešana no vilcieniem.

Protams, kontrabanda nav pilnībā izskausta, bet Garbars apgalvo, ka

kontrabanda uz robežas šodien notiek daudz mazākos apjomos.

Pamatā pāri «zaļajai» robežai cilvēki pārmet cigarešu kastes, tādējādi mēģinot izvairīties no kriminālatbildības par nelikumīgu robežas šķērsošanu. Tāpat kontrabandas preces tiek pludinātas ar plostiem pa Daugavu. Skaidrs, ka tādā veidā nevar pārvietot milzīgus kontrabandas apjomus.

Ar cigarešu un citu preču nelegālu pārvietošanu pāri austrumu robežai galvenokārt nodarbojas pierobežas rajonu iedzīvotāji, bet nelegālā cilvēku kustības organizēšanā iesaistīti dažādu valstu iedzīvotāji, piemēram, no Krievijas un Polijas.

Cik daudz cigarešu kontrabandistiem atņemtas?

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Jevgēnija Pozņaka TVNET informēja, ka šogad robežsargi pavisam konstatējuši un izņēmuši 8 445 652 gabalus kontrabandas cigarešu. 2014.gadā - 13 459 972 gabalus, bet 2013.gadā – 11 493 152 gabalus.

Pēdējos divos gados aizvien retāk no vilcieniem tiek izmestas cigaretes, vairāk cigarešu atrastas, pārbaudot vieglās mašīnas.

Daži nesenie gadījumi

Piemēram, 22.jūlijā Daugavpils pārvaldes robežsargi sadarbībā ar Aviācijas pārvaldes robežsargiem Krāslavas novadā Robežnieku pagastā uz ceļa Nauļāni – «Pļeiku kapi» apturēja pārbaudei automašīnu Mitsubishi Pajero. Apskates laikā mašīnas salonā un bagāžas nodalījumā tika atklātas vairākas kartona kastes ar cigaretēm. Kopā tika izņemtas 170 000 cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām. Autovadītājs un pasažieris tika aizturēti. Netālu no notikuma vietas tika aizturēts arī trešais līdzdalībnieks. Sākts kriminālprocess. Visi trīs aizturētie Latvijas pilsoņi ievietoti Valsts policijas īslaicīgas aizturēšanas vietā.

Savukārt 20.jūlijā Daugavpils pārvaldes robežsargi, veicot imigrācijas kontroli, uz autoceļa Sventes pagastā Daugavpils novadā novēroja mikroautobusu Mercedes Benz Sprinter ar Lietuvas valsts numura zīmēm un vieglo automašīnu BMW X5 ar Krievijas valsts numura zīmēm, kas brauca virzienā uz Medumiem. Mikroautobusa vadītājs nepakļāvās robežsarga likumīgajām prasībām apstāties un sāka uzņemt lielu braukšanas ātrumu.

Robežsargu norīkojums sāka mikroautobusa vajāšanu, un apmēram pēc 2 km tas tika panākts un apturēts. Atverot mikroautobusa bagāžas nodalījumu, tika konstatētas 29 kārbas ar dažādu marku cigaretēm («Winston», «Bond», «Chesterfield», «Фест») ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes marķējumu. Kopā tika izņemtas 1 442 200 cigaretes. Sākts kriminālprocess, kas kopā ar aizturētajām cigaretēm, auto un personām nodots muitas darbiniekiem.

Robežsargi nav vienīgie apkarotāji

Pozņaka arī akcentēja, ka kontrabandas apkarošana, pirmkārt, ir Valsts ieņēmumu dienesta kompetence, tāpēc viņu darbību šai jomā raksturo lielāki skaitļi. Robežkontroles punktos, kur strādā gan robežsargi, gan muitnieki, preces pārbauda un kontrabandu meklē tikai muitnieki.

Robežsargi to dara savas kompetences ietvaros tur, kur nav muitnieku, - uz zaļās robežas, Pededzes RKP, kur nav muitnieku klātbūtnes, un uz ceļiem, kad pārbauda automašīnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu