Par nesankcionētu publisku lūgšanos Rīgā musulmaņu kopienai draud sods

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no «Facebook»/Einārs Tukišs

Tiesai būs jālemj, vai piespriest sodu Latvijas musulmaņu organizācijai – Islāma kultūras centram. Policija konstatējusi, ka musulmaņi pārkāpuši likumu, jo centušies Rīgā, Brīvības ielā 104 sarīkot publisku pasākumu, nesaskaņojot to ar pašvaldību.

Pie Brīvības ielas 104. nama iedzīvotāji un garāmgājēji ceturtdien, 24.septembrī, pamanīja līdz šim neredzētu skatu. Musulmaņu grupa bija sapulcējusies pagalmā, lai svinētu reliģiskus svētkus. Tā to pa logu fiksēja kāds šejienes iemītnieks. Viss gan beidzās, vēl īsti nesācies, jo ieradās policija ar ziņu, ka pasākums ir nelikumīgs, jo nav saskaņots ar Rīgas Domi.

EDGARS RUDZĪTIS, Rīgas Pašvaldības policijas Centra pārvaldes priekšnieks:

Mēs konstatējām, ka tomēr šie cilvēki šeit veic šīs darbības, un ir sākta lietvedība par administratīvo pārkāpumu. Par publisko izklaidi un svētku pasākumu norises un organizēšanas kārtības neievērošanu.

LTV sastaptie Islāma centra kaimiņi par reliģiskajām norisēm savā pagalmā nebija iepriecināti.

ĒRIKS NORE, kaimiņš: Kaut kas tāds ir jokains – nav priekš mums, priekš Latvijas!

MĀRA ŠĒNBERGA, kaimiņiene: Nu, es saprotu, ka viņiem ceļas cita mošeja. Mēs tāpēc arī ceram – varbūt tiksim vaļā no šiem kaimiņiem!

Islāma centrā skaidro, ka pagaidām mošejas iekštelpās, kas iekārtotas Brīvības ielas daudzdzīvokļu mājā, var uzņemt ne vairāk par 200 cilvēkiem.

ROBERTS KLIMOVIČS: Vienkārši Rīgā šobrīd jau ir tik daudz islāmticīgo, ka mums mošeja ir par mazu..

Savukārt jauno mošeju Avotu ielā, kur vietas būtu visiem, jau vairākus mēnešus neesot iespējams nodot ekspluatācijā, jo ierēdņi kavējas ar dažādām ekspertīzēm. Tādēļ lūgšanām izraudzīts pagalms.

KLIMOVIČS: Visā pasaulē tā ir normāli - cilvēki lūdz Dievu tur, kur viņi lūdz!

Karims, kurš ieradies Latvijā no Marokas un dzīvo šeit jau piecus gadus, saka, ka saprot policijas uztraukumu – jo līdz šim nekas tāds Rīgā nav noticis. Taču mērķis bijis, tāpat kā citur pasaulē, šodien nosvinēt vienus no skaistākajiem svētkiem – upurēšanu.

KARIMS GOUGLOU: Tas ir kopš Abrahāma laikiem. Kad viens no pārbaudījumiem Abrahāmam bija Dieva prasība, lai Abrahāms nogalina savu dēlu. Protams, Abrahāms to negribēja. Bet viņš tik ļoti ticēja Dievam, ka darīja, ko Dievs lika. Un, kad Abrahāms jau gribēja dēlu nogalēt, nazis negrieza. Notika brīnums. Dievs viņam deva jēru, ko nogalināt dēla vietā.

Uz LTV jautājumu policijai, kāda ir atšķirība, piemēram, starp ielu vingrotājiem, kuri pasākumus nesaskaņo, un musulmaņiem, kam saskaņojums vajadzīgs, policija skaidro, ka ielu vingrotāji pulcē ierobežotu loku interesentu. Savukārt musulmaņi savas organizācijas mājaslapā izziņojuši, ka ierasties un piedalīties var ikviens. Līdzīgi arī kristīgo baznīcu draudzes saskaņojot Rīgas Domē savus publiskos pasākumus. Islāma centra gadījumā rīkotāji pat nevarējuši uzrādīt rakstisku saskaņojumu ar zemesgabala īpašnieku, kaut teikuši, ka tāds ir, un neesot arī uzreiz reaģējuši uz policijas aicinājumu izklīst.

RUDZĪTIS: To jau vērtēs tiesa, jo tas ir viens no apstākļiem, ko vērtē arī tiesa, pieņemot lēmumu par sodu. Jo – ja iepriekš ir bijis norādījums, ka šis būs pārkāpums, un tomēr persona nav ņēmusi vērā, tad tas ir kā atbildību pastiprinošs..Vērtējums. Bet to vērtēs jau tiesa.

Maksimālais sods Islāma centram varētu sasniegt 2900 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu