Mediķi aicina Belēviču ieviest valsts apmaksātu aknu transplantācijas operāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairāki Latvijas mediķi ir nosūtījuši vēstuli veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) ar aicinājumu nākamajā vai aiznākamajā gadā ieviest Latvijā valsts apmaksātas aknu transplantācijas operācijas, informēja autoru pārstāve Edīte Kaņepāja-Vanaga.

Speciālisti norāda, ka vienīgais šķērslis šādu operāciju veikšanai ir «zaļās gaismas iedegšana valdības līmenī, jo pat tad, ja cilvēks ir gatavs pats segt visus ar operāciju un rehabilitāciju saistītos izdevumus, ārstu rokas ir sasietas».

Lai risinātu šo problēmu, ārsti hepatologi un transplantologi vakar pulcējās konferencē, kurā diskutēja par iespēju Latvijā ārstēt smagas aknu slimības un veikt aknu transplantāciju. Vairums no sanākušajiem arī parakstīja veselības ministram adresētu vēstuli.

Kā ziņots, lai gan Latvijā ir samērā laba situācija ar aknu donoriem, šāda medicīniskā palīdzība smagi slimiem cilvēkiem valstī uz vietas netiek piedāvāta.

Latvijā ir veikta viena aknu transplantācija, savukārt Igaunijā kopš 1999.gada ir veiktas 57 šādas transplantācijas, bet Lietuvā kopš 2000.gada - 102 šādas operācijas.

Ķirurgs Jānis Vilmanis uzskata, ka aknu transplantācijas veikšanai sākotnēji gadā vajadzētu 300 000 eiro no valsts līdzekļiem. Viena transplantācija izmaksātu aptuveni 50 000 eiro.

Tiek lēsts, ka Latvijā ir līdz 30 cilvēku, kuriem nepieciešama aknu transplantācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu