Kāpēc arī Eiropas jaunieši seko «Daesh» aicinājumam?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atstumti skolā, draugu vidē vai mājās – tā speciālisti par jauniešiem, kuri iekrīt radikālo ideoloģiju vēstnešu izliktajos slazdos. Drošības policija uzsver – šādus gadījumus arī Latvijā nākas pārbaudīt regulāri, un aicina vecākus pievērst īpašu uzmanību, ja atvašu uzvedība kļūst aizdomīga, īpaši aizdomīgas darbošanās internetā.

Jaunākais, iespējams, Islāma valsts jeb «Daesh» īstenotās karavīru vervēšanas piemērs, kas piesaistījis Drošības policijas uzmanību, ir kāda jaunieša paustais – pēc pāris gadiem viņš kopā ar draugu plāno doties uz Sīriju mācīties, jo tur mācībās uzsvars tiekot likts uz Dievu un fizisko noturību un pēdējā, tāpat kā dažādas armijas lietas, jaunietim esot īpaši interesanta, vēsta LTV Panorāma.

Un kur attiecīgi savām interesēm realizēties, jaunieši uzzina internetā. Kā norāda Drošības policija, «Daesh» jauniešu vervēšanai interneta vidē pievērš milzu uzmanību.

Juris Leitietis, DP priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs:

Vēršos pie vecākiem, ka vajadzētu paskatīties, ko viņu bērni dara internetā un vai viņu uzvedība nav kļuvusi dīvaina, vai viņi nav noslēgtāki, pievērsušies kādām reliģiskām kustībām vai organizācijām.

- Bet jums ziņo cilvēki?

Leitietis: - Ziņo, un gan pamatotu gan nepamatotu informāciju cenšamies pārbaudīt. Ir jau daži, kuri kameras priekšā palielās, lai celtu sev imidžu, bet ir arī tādi cilvēki, kas par to ir psiholoģiski pārliecināti.

Kā stāsta Drošības policija, radikalizācija skar arī vidējo paaudzi, bet visvieglāk rožainajiem vervētāju solījumiem notic tieši jaunieši.

Kāpēc jaunieši tik nekritiski pieņem savai kultūrai neatbilstošus un šķietami neticamus pasaules zīmējumus? Jo vēlme iederēties pusaudžu vecumā ir svarīgāka par visu, skaidro psiholoģe Sandra Sebre.

Sandra Sebre, psiholoģe, LU profesore: - Ir svarīga piesaiste kaut kam, un, ja viņš to neatrod mājās, skolā, bet onlainā, tad tas ir loģiski, saprotami, ka viņš pieķersies pie tā, kur viņš izjūt piesaisti, atbalstu. Kāds, kurš ir ieinteresēts tieši viņā. Arī ievilkt viņu kaut kādā plašākā darbībā, piemēram, Sīrijā. Gandrīz vienmēr, ja skatāmies individuāli šos

gadījumus, kur ir jaunieši pieslējušies kaut kādām radikālām kustībām, vienalga kādām radikālām kustībām, gandrīz vienmēr tur ir neoptimāla situācija ģimenē.

Ja ģimene vai draugi tomēr pamana, kas ar jaunieti notiek, ļoti svarīgi to neuztvert vieglprātīgi un piesaistīt speciālistus, norāda psiholoģe, uzsverot – galvenais, nedusmoties, jo tieši ģimenes atbalsts ir pamats, lai jaunieti atturētu no tālākas radikalizēšanās.

Tāpat ļoti svarīgi ir bērnu pēc iespējas nodarbināt, lai sarunām internetā atliktu mazāk laika.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu