Pret Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumiem piketē aptuveni 60 cilvēku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Protesta akcijā pie Saeimas pret Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumiem pulcējušies aptuveni 60 cilvēku. Protestētāji ieradušies ar dažādiem plakātiem, kuros vēstīts «Olšūnas pieder sievietei, nevis valstij» vai arī «Deputāti - nelieniet manās biksītēs».

Daļa protestētāju sarunājas ar deputātiem un viņiem izdala «Kinder» šokolādes olas. Protesta akcijā piedalās arī publicists un filosofs Ilmārs Šlāpins.

Tāpat pie Saeimas ieradušies arī aptuveni 15 Latvijas sociālistiskās partijas pārstāvji, kas piketē pret «ierēdņu nolaidību un bezatbildību». Vienam no piketa dalībniekiem - antiglobālistam Sigurdam Graudiņam - ir skaņas pastiprināšanas iekārta, kuru viņš izmanto, lai komentētu uz Saeimas kārtējo sēdi ejošos deputātus.

Domubiedru grupa «Feministu forums» ceturtdien pie Saeimas ēkas rīko protesta akciju, aicinot nepieļaut nedzemdējušu sieviešu diskrimināciju.

Saeima ceturtdien bija plānojusi izskatīt grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma 17.pantā, kas paredz, ka turpmāk tikai dzemdējušas sievietes drīkstēs ziedot savas olšūnas, bet jautājuma izskatīšana atcelta tehnisku iemeslu dēļ.

Iniciatīvas grupas, kura sabiedrības līdzdalības platformā «manabalss.lv» vāca parakstus pret grozījumiem, vadītāja Katrīna Kaktiņa aģentūrai BNS norādīja, ka nav svarīgi, ja grozījumus parlaments neskata ceturtdien. «Galvenais, lai ir pikets pirms skatīšanas un [deputāti] redz, ka sabiedrībai grozījumi rūp,» sacīja Kaktiņa.

«Mērķis ir pievērst uzmanību, ka deputāti pieņem lēmumus, nebalstoties uz argumentiem, bet uz tukšiem apgalvojumiem. Ja mēs kaut ko grozām medicīnā, tam ir jābūt zinātniski pamatotam, bet deputātu rīcībā nav bijis no grozījumu autoriem neviens pētījums iesniegts. Mēs būsim pirmā valsts Eiropā, kas ierobežos tieši nedzemdējušu sieviešu tiesības - nodalot nedzemdējušas no dzemdējušām - tādā veidā pasakot, ka vienas ir labākas vai gudrākas par otrām. Līdz ar to šeit ir saskatāmas juridiskas problēmas, kas savukārt noved pie cilvēktiesību problēmām un sieviešu ierobežošanas,» pauda Kaktiņa.

Piketa organizatore Lolita Tomsone aģentūrai pavēstīja: «Bija svarīgi, ka mums ir jāiziet ielās, lai parādītu savu attieksmi - nevar deputāti izlemt šādas lietas, lai cik viltīgi viņi to darītu. Visu laiku liekas, ka tā sievietes brīvības telpa tiek sašaurināta ar kaut kādiem likumiem un likuma grozījumiem. Vēl ir lielas aizdomas, ka varbūt kāds ir izdomājis, ja noliedz kādiem 30-40% sieviešu, kas šobrīd ziedo olšūnas, tās ziedot, tad būs foršs biznesiņš arī ievest tās no citām valstīm. Jo šobrīd imports un eksports ar šiem pašiem likuma grozījumiem tiek atcelts. Atveras tirgus dažādām manipulācijām.»

Foto: Edijs Pālens/LETA

«Feministu foruma» aktīvisti uzskata, ka grozījumi ierobežo sievietes tiesības lemt par savu ķermeni. Rīkotāji norāda, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā tika iesniegts «Manabalss.lv» iniciatīvas autores Edītes Milleres iesniegums ar nozares ekspertu viedokļiem, norādot uz likuma pamatotības trūkumu, kā arī nosūtītas vēstules no iniciatīvas atbalstītājiem un parakstītājiem, bet komisijas priekšsēdētāja apgalvo, ka nav saņemti priekšlikumi par šādas normas izslēgšanu no likumprojekta.

Foruma pārstāvji arī uzsver Satversmes 91. pantā noteikto, ka visiem cilvēkiem Latvijā cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, tai skaitā diskriminācijas pēc dzimuma.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Domubiedru grupa uzskata, ka likuma grozījumi samazinās pieejamo olšūnu donoru skaitu Latvijā, norādot, ka tas varētu būt izdevīgs bizness tiem, kuri pēc tam apmierinātu pieprasījumu, dzimumšūnas ievedot no citām valstīm. Ja deputātus satrauc šīs procedūras riski, jānodrošina, lai donores šos riskus apzinās un var pieņemt labāko lēmumu saskaņā ar savām interesēm, nevis jāliedz iespēja šo lēmumu izdarīt, uzskata piketa rīkotāji.

Protesta akcijā «Feministu foruma» dalībnieki pieprasīja Saeimai neatbalstīt likumprojektu 3. lasījumā un noteikt jaunu priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Protesta akcija norisinājās no plkst.8.30 līdz 9.15.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu