Atklās par 1,2 miljoniem eiro rekonstruēto Katlakalna baznīcu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien ar svētku dievkalpojumu atklās atjaunoto Katlakalna evaņģēliski luterisko baznīcu, kuras rekonstrukcijas darbi izmaksāja aptuveni 1 200 000 eiro, informēja Ķekavas domē.

Katlakalna baznīcas restaurācija ilga divus gadus, un tās laikā baznīca tika atjaunota no pamatiem līdz jumtam. Darbu laikā tika restaurēta altāra glezna un vēsturiskais tornītis virs baznīcas kupola, virs kura tagad atrodas apzeltīts arhibīskapa Jāņa Vanaga iesvētīts krusts.

Baznīcas zvanu tornī tika uzstādīti divi jauni baznīcas zvani, kas turpmāk no plkst.9 rītā līdz plkst.9 vakarā iezvanīs katru stundu. Zvanu izgatavošana izmaksāja gandrīz 10 000 eiro. Viena zvana izveidi finansēja Ķekavas novada pašvaldība.

Tāpat baznīcā restaurēti logi, durvis, grīdas, altāris, ērģeļu balkons un visas citas koka daļas. Īpašu logu restauratoru uzmanību piesaistīja 220 gadus vecie logu stikli, kurus stiklu virsmas unikalitātes dēļ meistari centās saglabāt.

Ēkas koka vēsturisko logu un durvju restaurācijai, kā arī baznīcas pieejamības nodrošināšanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem draudze piesaistīja finansējumu no Eiropas finanšu programmas, apgūstot 45 000 eiro.

Restaurācijas gaitā virs kanceles tika izveidots vēsturiskais baldahīns un ierīkota apskaņošanas sistēma, kas ļaus turpmāk baznīcā rīkot koncertus. Tāpat tiks restaurētas arī ērģeles.

Kopumā restaurācija bez papildu darbiem izmaksājusi vairāk nekā 1 200 000 eiro.

Baznīcas iesvētīšanas dievkalpojumā piedalīsies bīskaps Pāvils Brūvers, prāvests Andris Krauliņš, mācītāji - profesora Roberta Feldmaņa audzēkņi, Ķekavas novada domes pārstāvji, kultūras darbinieki un novada ļaudis.

Katlakalna baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas celta pēc arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta 1794.gadā. Tā ir unikāla ar savu Latvijas baznīcām neraksturīgo, apaļo - Romas panteonam līdzīgu - formu. Izprotot baznīcas vērtību Latvijas dievnamu kontekstā, tika veikta ēkas vēsturiskā rekonstrukcija, pirms tam veicot ilgstošu ēkas izpētes darbu, apzinot vēsturiskos sienu krāsojumus, pārbaudot pamatu un sienu mūrējumu stāvokli.

Baznīcas atklāšana sāksies plkst.11.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu