Prostitūcijā iesaistītās sievietes sūdzējušās par policistu patvaļu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par prostitūcijas noteikumu pārkāpšanu likumsargi Rīgā naudas sodus šogad piesprieduši 91 reizi – 31 gadījumā sods pārsniedzis 400 eiro – tomēr iekasēts ticis reti. Resursu centrs sievietēm «Marta», kurā palīdzību meklējušas par prostitūciju sodītas sievietes, tikmēr norāda, ka bieži vien jārisina jautājumi par policijas patvaļu un neprofesionālu rīcību.

Biedrībā «Marta» TVNET uzzināja, ka centrā regulāri vēršas arī sievietes, kuras tikušas sodītas par prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpšanu, lai arī seksuāla rakstura pakalpojumi tikuši sniegti dzīvokļos.

Tāpat centra speciālistiem nācies risināt jautājumus arī par policistu patvaļu un neprofesionālu rīcību šādos gadījumos.

Biedrības pakalpojumu daļas vadītāja Irina Mazurika atzina – ielu prostitūcijā iesaistītās sievietes palīdzību meklē ļoti reti. «Lielākajā daļā gadījumu viņām ir garīgā vai psihiskā rakstura traucējumi, dažāda veida atkarības, iepriekšēja vardarbības pieredze. Visi šie faktori liecina par ievainojamību un parāda, ka šīm sievietēm ir grūtāk integrēties darba tirgū un viņas ir vieglāk pierunāt iesaistīties prostitūcijā, piesolot «brīnuma labumus»,» skaidroja Mazurika.

Minimālais naudas sods, kuru piespriež šādos gadījumos, ir 350 eiro, bet visbiežāk sievietēm nav no kā maksāt šādus sodus. Centra «Marta» pārstāve norādīja, ka salīdzinājumā – par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu administratīvais sods ir mazāks.

Soda pakalpojuma sniedzējus, nevis saņēmējus. Bet vajadzētu otrādi

Mazurika arī uzsvēra, ka Ministru kabineta (MK)

noteikumi, kas regulē prostitūciju, ir kliedzoši netaisnīgi pret sievietēm, kas tiek izmantotas prostitūcijā,

jo ir aizliegts «piedāvāt vai sniegt», bet ne «saņemt» pakalpojumus uz ielas.

«Protams, ir noteikts, ka seksu nedrīkst pirkt no cilvēku tirdzniecības upuriem, taču jautājums, kādas darbības tika veiktas, lai par to pārliecinātos? MK noteikumi ir netaisnīgi un pretrunā starptautiskiem cilvēku tiesības dokumentiem, kas pieprasa vērsties pret sieviešu izmantošanu prostitūcijā,» norādīja Mazurika.

Centra «Marta» pieredze un pasaulē veiktie pētījumi liecinot, ka sievietes tiek iesaistītas prostitūcijā, izmantojot viņu ekonomisko vai psiholoģisko ievainojamību, un, ka iesaistīšanos prostitūcijā nevar uzskatīt par brīvi izdarītu izvēli.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis TVNET pastāstīja, ka šogad astoņu mēnešu laikā par prostitūcijas noteikumu pārkāpšanu noformēti 106 protokoli.

Kopā no šā gada protokoliem, kuri noformēti, sods piespriests 91 gadījumā, 48 gadījumos - 350 eiro sods,

kas ir minimālais, 12 gadījumos piemērots 400 eiro sods, bet pārējos gadījumos soda ir apmēri ir lielāki. Ņemot vērā to, ka piemērotais sods ir samaksāts tikai 14 gadījumos, secināms, ka pašreizējais kontroles mehānisms nav efektīvs, norāda pašvaldības policija.

TVNET rakstīja, ka Rīgas Pašvaldības policija aizturējusi prostitūtu, kurai par seksu ar klientu publiskā vietā draud 700 eiro sods. Prostitūta klientam sniedza minetu. Par savām darbībām viņa saņēmusi 20 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu