VM izstrādājusi kārtību komunikācijai ar lobētājiem; veiks arī sarunu audioierakstus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrijā (VM) izstrādāta kārtība darbinieku un ierēdņu komunikācijai ar lobētājiem, kas paredz arī audioieraksta veikšanu.

Kā informēja VM pārstāve Agnese Zarāne, kārtība izstrādāta, lai novērstu tādu lēmumu pieņemšanu, kas pārstāv kādas noteiktas personas vai personu grupu intereses, un nodrošinātu iespējama interešu konflikta novēršanu.

Procedūra ir saistoša visiem ministrijas darbiniekiem, kuri pieņem lēmumus, kā arī izstrādā dokumentus un dokumentu projektus. Tā izstrādāta ar mērķi mazināt riskus, ka dokumentu un dokumentu projektu izstrādē darbinieku rīcība un lēmumi tiek ietekmēti noteiktu personu vai personu grupu interesēs.

Procedūra paredz noteiktu ministrijas darbinieku rīcību, saskaroties un tiekoties ar lobētājiem nozarē. Ir noteikts, ka darbinieks nedrīkst pieņemt no lobētāja vai personas, kas algo lobētāju, dāvanas, viesmīlības piedāvājumus un citus labumus savām vai ģimenes locekļu vajadzībām.

Atbilstoši procedūrai, pieņemot lēmumu vai veicot amata pienākumus, darbiniekam ir jāņem vērā sabiedrības intereses, kā arī jānodrošina visiem lobētājiem, kas ir ieinteresēti konkrētā jautājuma izlemšanā, vienlīdzīgas iespējas tikties ar lēmuma sagatavotājiem un pieņēmējiem, kā arī saņemt nepieciešamo informāciju. Tāpat atbilstoši procedūrai darbinieks pirms tikšanās informē lobētāju par to, ka tiekoties tiks veikts sarunas audioieraksts un VM mājaslapā tiks publicēta informācija par lobēšanu.

Arī veselības ministre Anda Čakša aicina visas ārstniecības iestādes savas kompetences ietvaros stingri reglamentēt trešo pušu darbības iestādē, lai netiktu mesta ēna uz lēmumu pieņemšanas procesu. «Neviens nešaubās par lobiju ieinteresētību veselības nozarē, tāpēc robežām jābūt novilktām stingri,» sacīja ministre.

Procedūrā noteikts, ka darbiniekam trīs darba dienu laikā pēc tikšanās ar lobētāju ir jāsniedz informācija par šo tikšanos, aizpildot ministrijas apstiprināto formu, un konkrētā informācija tiek publicēta ministrijas mājaslapā.

Jau ziņots, ka biedrība «Veselības projekti Latvijai» aicināja VM turpināt veidot un īstenot tādu veselības nozares politiku, kas mazinātu farmācijas industrijas ietekmi kopumā, tostarp tās lobēšanas ietekmi normatīvo aktu izstrādē, aģentūru LETA informēja biedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu