Par drošības jautājumiem jārunā ģimenē, sevišķi svētku laikā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Vecākiem ieteicams pievērst bērnu uzmanību savai, ģimenes un mājokļa drošībai, laikus izskaidrojot drošības principus, kā rīkoties, kad bērns ir nonācis apdraudētā vidē. Tā iesaka GRIFS AG drošības eksperts Uģis Začs.

Kā arī to, kādi drošības pasākumi ir jāveic, lai no šādām nepatīkamām situācijām varētu izvairīties.

  • Zagļi parasti pievēršas vājākajiem, tostarp bērniem. Svarīgi ir savām atvasēm atgādināt, ka, piemēram,

    mobilais telefons vai maks ir rūpīgi jānoliek, lai nepievērstu potenciālo zagļu uzmanību.

    Arī nauda transportam jāsameklē laikus, nevajag visu svētkos sadāvināto naudu un dāvanu kartes nēsāt līdzi maciņā un maciņu publiskās vietās visiem izrādīt.

  • Ļaundari bieži izmanto cilvēku labsirdību, tāpēc bērniem jāmāca būt uzmanīgiem un atteikt svešiniekiem, kas lūdz iedot telefonu, lai kādam piezvanītu. Kā arī ne pie kādiem nosacījumiem nesēsties svešinieku automašīnās, pat tad, ja viņi piedāvā aizvest mājās.

    Bērnam ir jāapzinās, ka apkārt ir ne tikai labi un izpalīdzīgi cilvēki.

  • Bērniem jāzina, ka nedrīkst ieiet kāpņu telpā, ja tur drūzmējas cilvēki vai notiek kas cits, viņaprāt, aizdomīgs. Jāizvairās iet garām bravūrīgām kompānijām, kas skaļi un izaicinoši uzvedas. Šādā situācijā jāiet nevis uz klusām vai nomaļām vietām, bet gan uz sabiedriskām, piemēram, veikalu un jāzvana vecākiem.
  • Vecākiem ir jānoskaidro, pa kādu maršrutu diennakts tumšajā laikā viens pats pārvietojas bērns, lai izvairītos no tumšām un klusām vietām. Pārvietošanās maršrutam jābūt iespējami izgaismotam un tādam, pa kuru pārvietojas vairāk cilvēku.

    Svarīgi izvērtēt riskus, kas saistīti gan ar ceļa satiksmi, gan, piemēram, dzelzceļa tuvumu.

  • Jāpiekodina nevienam nestāstīt par ģimenes finansiālo stāvokli, iegādātajām vai uzdāvinātajām mantām un plānotajiem izbraukumiem.
  • Lai nepievērstu zagļu un laupītāju uzmanību, bērniem jāsaprot, ka nevajadzētu izrādīt vērtīgas mantas skolā un citās publiskās vietās, piemēram, autobusa pieturā, veikalā vai sociālajos tīklos.
  • Vērtīgus priekšmetus, piemēram, televizoru vai datoru, nedrīkst novietot pie loga, lai nekārdinātu garnadžus.
  • Bērnam jāzina, ka apmaldoties ceļu labāk jautāt pārdevējai veikalā vai policistam, nevis nejaušam garāmgājējam uz ielas.

    Turklāt nekad nav par biežu atgādināt bērniem, ka nedrīkst sēsties svešos auto un runāt ar svešiniekiem.

    Tas pats attiecas uz ēdiena vai dzēriena pieņemšanu no nepazīstamiem labvēļiem.

  • Bērns jau no mazotnes jāpieradina, dodoties prom no mājām, vairākkārt pārliecināties, ka visi logi ciet un durvis ir aizslēgtas.

Svarīgi ir arī pašiem vecākiem neaizmirst parūpēties par savu mājokļu drošību.

  • Svētku laikā, atrodoties mājās, nekādā gadījumā nevajag atstāt durvis neaizslēgtas, jo līksmībās var nepamanīt, ka kāds klusām ielavās koridorā un paņem vērtīgas mantas.
  • Dodoties uz ilgāku laiku prom, par to nevajag rakstīt sociālajos tīklos.
  • Atrodoties ilgstoši ārpus mājām, svarīgi ir sarunāt ar kādu uzticamu kaimiņu, lai ik pa laikam apskatās, vai mājās viss kārtībā, un izņem pastu.

    Neizņemtais pasts zagļiem ir kā signāls, ka mājās ilgstoši neviena nav.

  • Dodoties prom no mājām, pat ja dzīvojat māju augšējos stāvos, neatstāt logus vēdināšanas režīmā, tos ir iespējams vieglāk atspiest. Tāpat nedrīkst aizmirst par citiem piekļuves ceļiem jūsu mājoklim, piemēram, garāžas durvīm, pagrabiem un ieejas vārtiņiem. Pirms došanās prom jāpārbauda, vai tie ir kārtīgi aizslēgti un nofiksēti.
  • Mājokļa durvis jāizvēlas drošas, neuzstādot tās ar eņģēm no ielas puses, jo tad tās ir vieglāk uzlauzt.
  • Ja ir iespējams, uzstādiet mājās apsardzes signalizāciju – to sadalot smalkās zonās, lai, arī atrodoties mājās, varētu uzlikt uz apsardzi mājas perimetru un mierīgi gulēt.

    Ieteicam šīs signalizācijas pieslēgt pie apsardzes uzņēmumiem, lai uz signalizācijas ieslēgšanos kāds reaģētu.

  • Ja jums jau ir apsardzes pakalpojuma sniedzējs, neaizmirstiet, ka no 01.01.2017. mainās apsardzes licencēšanas kārtība un visiem uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar apsardzi, līdz tam brīdim ir jābūt izņemtām jaunām apsardzes licencēm. Pārbaudiet, vai jūsu pakalpojuma sniedzējam tādas ir!
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu