Bergmanis: Latvija ir ne tikai drošības patērētāja, bet arī tās sniedzēja

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijai Sauszemes spēku kājnieku dalība «Allied Spirit VI» mācībās ļauj pierādīt, ka Latvija ir ne tikai drošības patērētāja, bet arī tās sniedzēja, uzskata Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Aizsardzības ministrijas pārstāve Daina Ozoliņa aģentūru LETA informēja, ka Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš šodien tikās ar ASV armijas Eiropā komandieri ģenerālleitnantu Frederiku Benu Hodžesu, lai pārrunātu reģionālās drošības izaicinājumus un turpmāko divpusējo sadarbību, tai skaitā militāro mācību un spēju attīstības jomā.

Aizsardzības ministrs izteica pateicību ģenerālleitnantam Hodžesam par ASV nepārtraukto ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā un uzsvēra sabiedroto klātbūtnes nozīmi Baltijas valstīs. Tāpat viņš informēja par ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku aizsardzības spēju stiprināšanā un infrastruktūras attīstībā.

Amatpersonas pārrunāja arī mācību «Allied Spirit VI» norisi un Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes profesionālās spējas, šo mācību laikā uzņemoties daudznacionālās brigādes vadību.

Komentējot «Allied Spirit» mācību nozīmi, Bergmanis uzsvēra: «Latvijai šī ir iespēja pierādīt, ka mēs esam ne tikai drošības patērētāji, bet arī drošības sniedzēji. Pēdējo gadu laikā mēs esam būtiski palielinājuši mūsu bruņoto spēku kaujas spējas. Tādēļ šīs mācības ir lieliska iespēja pārbaudīt mūsu spēkus, lai gūtu papildus pierādījumus tam, ka Latvijas karavīri ir spējīgi vadīt brigādes mēroga pasākumus. Šī ir līdz šim lielākā mūsu bruņoto spēku līdzdalība militārās mācības ārvalstīs.»

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī ASV ieguldījums reģionālajā drošībā ar operāciju «Atlantic Resolve» un nesenā rotācija, kuras rezultātā Latvijā ieradās ASV 10.kaujas aviācijas brigādes vienība «Fēnikss» ar pieciem helikopteriem «UH-60 BlackHawk» un ASV 4.kājnieku divīzijas 3.bruņotās brigādes 68.bruņotā pulka 1.bataljona karavīri un ar tankiem «M1 Abrams» un kaujas mašīnām «Bradley».

ASV Armijas Eiropā vadītajās starptautiskajās militārās mācībās «Allied Spirit VI» piedalās aptuveni 500 Latvijas karavīru un 130 militārās tehnikas vienības, tai skaitā 30 kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas.

Mācību «Allied Spirit VI» mērķis ir pilnveidot iesaistīto vienību spējas plānot un vadīt augstas intensitātes militārās operācijas daudznacionālā vidē.

Mācības norisinās no 8.marta līdz 31.martam, tajās piedalās ap 2770 karavīru no 12 valstīm - ASV, Kanādas, Čehijas, Igaunijas, Francijas, Ungārijas, Vācijas, Itālijas, Maķedonijas, Latvijas, Nīderlandes un Slovēnijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu