ASV senators uzteic Latvijas paveikto aizsardzības jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) senators Gerijs Pīters, tiekoties ar Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāru Andreju Pildegoviču, sestdien uzteica Latvijas paveikto aizsardzības jomā un pauda stingru atbalstu Latvijas centieniem, informēja ĀM.

Pildegovičs ar ASV senatoru pārrunāja transatlantiskās attiecības, Latvijas un ASV stratēģisko partnerību drošības un aizsardzības jomā, kā arī turpmāko Latvijas un ASV divpusējo sadarbību, tostarp ekonomikas jomā.

Pēc ĀM paustā, abas puses atzīmēja aktīvos Latvijas un Mičiganas pavalsts sakarus. Īpaši tika izcelta Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas bruņoto spēku sadarbība, kas ilgst gadsimta ceturksni, un ir laika pārbaudīta un stiprināta.

Vienlaikus senators atzīmēja, ka Mičiganas pavalsti un Latviju vieno arī tur mītošā latviešu kopiena, kas ir aktīva un darbīga.

Sarunas laikā Pildegovičs uzsvēra Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības nozīmīgumu, sadarbojoties divpusēji, kā arī NATO ietvaros.

«ASV nodrošinātā militāro spēku klātbūtne Baltijas valstīs un Polijā apliecina ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicina mieru un stabilitāti reģionā,» norādīja valsts sekretārs.

Viņš informēja Pīteru par Latvijas apņēmību darīt visu nepieciešamo, lai uzlabotu aizsardzības spējas, kā arī apliecināja, ka Latvija plāno aizsardzības budžeta pieaugumu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta 2018.gadā. Vienlaikus Latvija ir devusi un arī turpmāk plāno dot ieguldījumu starptautiskajā drošībā, tai skaitā terorisma apkarošanā, svarīgi ir pilnveidot sadarbību stratēģiskās komunikācijas jautājumos, atzīmēja Pildegovičs.

Sarunas noslēgumā tika pārrunāti Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības valstu izaicinājumi, attīstība un transformācijas ceļš uz demokrātisko vērtību ieviešanu. Pildegovičs informēja senatoru par Latvijas sniegto atbalstu šo mērķu sasniegšanai, uzsverot, ka divpusējo sadarbību ir nepieciešams turpināt.

Pīters Latvijā uzturas reģionālas vizītes ietvaros. Latvijā ASV senators ir ticies ar Aizsardzības ministrijas un NATO Stratēģiskās komunikācijas Izcilības centra pārstāvjiem, kā arī apmeklējis Ādažu militāro bāzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu