Aizliegs droniem pārvietoties Aizsardzības ministrijas ēkas tuvumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz aizliegumu bezpilota lidaparātiem pārvietoties Aizsardzības ministrijas (AM) ēkas tuvumā.

Likums «Par aviāciju» paredz, ka bezpilota gaisa kuģa lidojumus veic ne tuvāk par 500 metriem no militārās infrastruktūras objektiem, kuri tiek izmantoti Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām, izņemot gadījumu, kad lidojums ir saskaņots ar NBS.

AM ir konstatējusi nepieciešamību iekļaut ministrijas ēku kompleksu Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 10/12 un Skolas ielā 1 to militārās infrastruktūras objektu sarakstā, kuru tuvumā ir aizliegts veikt bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumus, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi.

Valdības apstiprinātie grozījumi paredz, ka AM ēkai bezpilota lidaparātiem būs aizliegts pielidot tuvāk par 50 metriem.

Aizliegs fotografēt un filmēt valsts aizsardzības objektus

Valdība šodien apstiprināja noteikumu grozījumus, kas paredz drošības nolūkos aizliegt fotografēt un filmēt valsts aizsardzības objektus vai citādā veidā iegūt informāciju par tiem.

Aizsardzības ministrija (AM) skaidro, ka aizsargjoslu uzdevums ir aizsargāt objektus no nevēlamās ārējās iedarbības, nodrošināt to ekspluatāciju un drošību vai pasargāt vidi un cilvēku no kāda objekta kaitīgās ietekmes.

Šobrīd noteikumi paredz, ka aizsargjoslās ap valsts aizsardzības objektiem aizliedz bez saskaņošanas ar objekta valdītāju ierīkot spēļu laukumus un atpūtas zonas, celt teltis un kurt ugunskurus, rīkot publiskus pasākumus, turēt dzīvniekus un nokraut materiālus, novietot mehāniskos transportlīdzekļus un traktortehniku vai citu tehniku, kas netiek izmantota valsts aizsardzības objektā izvietoto valsts pārvaldes institūciju funkciju nodrošināšanai.

Tomēr AM norāda, ka noteikumos ietvertās prasības nav pietiekamas, lai aizsargātu informāciju par AM un Iekšlietu ministrijas valdījumā esošo objektu materiāli tehnisko nodrošinājumu, drošības pasākumiem un citu informāciju, proti, šobrīd noteikumos ietvertās prasības nav pietiekamas, lai savlaicīgi novērstu objekta apdraudējumu vai šāda apdraudējuma plānošanu. Tādēļ noteikumus esot nepieciešams papildināt ar normu, kas liedz bez saskaņojuma ar objekta valdītāju fotografēt un filmēt valsts aizsardzības objektu vai citādā veidā iegūt informāciju par to.

Ar vārdiem «citādā veidā dokumentēt valsts aizsardzības objektu» tiek saprasta, piemēram, aizsardzības objekta nožogojuma un teritorijā esošo ēku skiču veidošana, to izmēru un citu parametru pierakstīšana, piezīmju veikšana par materiāli tehnisko līdzekļu atrašanos objekta teritorijā, kā arī personu vai transportlīdzekļu pārvietošanos objekta teritorijā vai objekta aizsargjoslā.

Valsts aizsardzības objekta tiesiskā valdītāja saskaņojums filmēšanas veikšanai, fotografēšanai vai informācijas iegūšanai citādā veidā par objektu valsts aizsardzības objekta aizsargjoslā nepieciešams, lai nodrošinātu informācijas aizsardzību par valsts aizsardzības objekta teritorijā notiekošo apmācību vai vingrinājumu saturu, materiāli tehnisko nodrošinājumu, personālu vai realizētajiem apsardzes pasākumiem.

Tāpat valdība atbalstīja grozījumus, kas paredz, ka lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attiecīgo objektu efektīvu un drošu ekspluatāciju, turpmāk būs aizliegums audzēt kokus bez saskaņojuma aizsargjoslā ap bāzi.

Ar koku audzēšanu tiek saprasta gan mērķtiecīga koku sēšana, stādīšana, audzēšana, gan koku saglabāšana, kas iesējās un aug bez cilvēka līdzdalības.

      KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
      Aktuālais šodien
      Svarīgākais
      Uz augšu