Ēdināšanas nozarē milzīgs «aplokšņu algu» risks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēdināšanas nozarē situācija ir dramatiska - 65% darba devēju saviem darbiniekiem maksā mazāk par minimālo algu, un tikai 20% maksā sākot no minimālās algas līdz 700 eiro, šorīt LTV raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine. Tāpēc īpašu uzmanību VID pievērš tieši sabiedriskās ēdināšanas nozarei. Viena no VID prioritātēm šogad ir cīņa ar aplokšņu algām

Vairāk nekā puse darba devēju valstī nodarbina cilvēkus, maksājot viņiem zemāku atalgojumu par valstī noteikto minimālo algu, raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja Kārkliņa-Ādmine. Analizējot datus pa nozarēm, VID secināja, ka vieni no augstākajiem riskiem pastāv tieši ēdināšanas nozarē.

Kārkliņa-Ādmine atklāja, ka šobrīd VID aktivitātes izvērš Rīgas un Pierīgas restorānos.

Nereģistrēti darbinieki konstatēti astoņos plaši apmeklētos restorānos.

Kopumā galvenie pārkāpumi saistīti ar darījumu nereģistrēšanu kases aparātos un cilvēku nodarbināšanu bez atbilstošiem līgumiem.

Nodokļu kontroles pārvaldes vadītāja skaidro, ka VID lielu uzmanību pievērš preventīvajam darbam, individuāli pieejot katram klientam. Pēc uzņēmuma datu analīzes VID nosūta vēstuli, kurā norāda uz iespējamajiem riskiem un aicina uzņēmuma vadību pārskatīt politiku algu jomā.

Ja uzņēmums nereaģē, tiek veikti kontroles pasākumi.

«Konstatējam, vai tiek ievērotas normatīvo aktu prasības un netiek pieļauti nereģistrēti darījumi, kā arī, vai cilvēki netiek nodarbināti bez darba līguma un uzskaitē tiek uzrādītas nostrādātās darba stundas.»

Tāpat VID sadarbībā ar Latvijas viesnīcu un restorānu asociāciju realizē akciju, kuras mērķis ir iesaistīt sabiedrību dažādos kontroles pasākumos. Restorānos, kas iesaistījušies brīvprātīgajā akcijā, uz galdiņiem ir novietoti informatīvie materiāli, kas aicina klientus palūgt čeku par sniegto pakalpojumu.

VID pārstāve sacīja, ka VID aktivitātes jau ir devušas pozitīvu rezultātu - vērojams apgrozījuma pieaugums uzņēmumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu