Maizītis skeptisks par «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisiju darbu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis ir skeptiski noskaņots par «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisiju darbu, jo tās locekļi pārsvarā mēģinājuši veikt izmeklētāja pienākumus nevis norādīt uz trūkumiem likumdošanas jomā.

«Diemžēl esmu bijis skeptisks, ka cilvēki, kuri nav profesionāli valsts apsūdzības uzturēšanā, veic prokurora, izmeklētāja vai tiesneša darbu. Protams, ir cita lieta, ja komisija pievēršas nepieciešamībai sakārtot likumdošanas jautājumus, taču visas parlamentārās izmeklēšanas komisijas mēģinājušas kļūt par izmeklētājiem vai tiesnešiem, bet reti kura rīkojusies likumdošanas jomā,» šodien Latvijas radio raidījumā «Krustpunktā» runājot par «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisiju sacīja Maizītis.

Lai arī komisijas vadītājai Ingunai Sudrabai (NSL) nav pielaide valsts noslēpumam, Maizītis norādīja, ka tas ir pašu politiķu izšķiršanās jautājums vai tiešām komisijas deputātiem ir nepieciešams iepazīties ar operatīvās izstrādes lietām. Vadītājam var būt pielaide, taču neesamības gadījumā komisijas vadīšanu var uzticēt citiem komisijas locekļiem, tāpēc tas ir darba organizācijas jautājums.

Lai arī Sudrabas vadītā komisija jau sākusi apspriest komisijas galaziņojuma projektu, Maizītis skaidri neatklāja, kad SAB izlems vai Sudrabai piešķirama pielaide valsts noslēpumam. Viņš norādīja, ka pārbaudēs ir jāizvērtē ļoti dažāds informācijas jautājums un tas skar arī SAB resursus, kas jāatvēl šīm pārbaudēm. Tāpat SAB ir jāpieprasa informācija valsts iestādēm.

Maizītim tika atgādināts TV3 raidījumā «Nekā personīga» 2014.gadā vēstītais, ka Sudraba pirms vairākiem gadiem kopā ar Aleksandru Rogožinu, kura dēls par spiegošanu izraidīts no Latvijas, privātā lidmašīnā lidojusi uz Maskavu. Pati Sudraba toreiz to noliedza. Maizītis šodien «Krustpunktā» apstiprināja, ka arī šādi fakti ir jāpārbauda.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017.gada jūlijā.

Deputāti šodien slēgtajā sēdē apsprieda komisijas galaziņojuma projektu. Līdz ceturtdienas vakaram deputāti varēs iesniegt savus ierosinājumus, bet nākamnedēļ, 15.janvārī, komisija tos izskatīs.

Sudraba prognozēja, ka arī 15.janvārī komisijas sēde varētu būt slēgta. Tajā deputāti izies cauri katram priekšlikumam, lai vienotos par ziņojuma gala redakciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu