Attīstīta pirms 60 gadiem uzņemta fotofilma (63)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.bauskasdzive.lv

Bauskā pirms neilga laika īstenots unikāls projekts. Fotomākslinieks Guntis Šlosbergs savā mājas laboratorijā attīstījis fotofilmiņu, kas fotografēta pirms vairāk nekā 60 gadiem.

Foto filma piederējusi nacionālajiem partizāniem

Baušķenieks Laimonis Šulcs G. Šlosbergam pirms kāda laika piedāvājis attīstīt viņa rokās nonākušu vecu melnbalto fotofilmu. To bija atradis kāds cilvēks un lūdzis L. Šulca palīdzību. Filmiņa atrasta kādā alumīnija kannā, kas, iespējams, līdz ar citiem priekšmetiem piederējusi nacionālajiem partizāniem. Viņi to bija aprakuši kaut kad drīz pēc Otrā pasaules kara beigām.

«Man teica, ka filma ir diezgan veca, bet ka tā varētu būt tik sena, par to nebiju informēts. Tā bija firmas «AGFA» fotofilma, kura varētu būt fotografēta neilgi pirms 1948. gadā. Tā bija ietīta oriģinālā iesaiņojumā uz koka spoles. Uzraksts uz kārbiņas liecināja, ka tās gaismas jutība ir aptuveni 145 ISO. Turpat bija norādīts, ka filmiņa, iespējams, jāattīsta līdz 1948. gada maijam,» stāsta G. Šlosbergs.

Gandrīz puse kadru izdevušies normāli

Fotogrāfs atzīst, ka uztraukums bijis ļoti liels, vai uz filmas būs jelkādi attēli, vai to vispār iespējams ietīt attīstīšanas tankā. Internetā viņš atrada aprakstus, ka dažiem cilvēkiem esot izdevies apstrādāt tik vecus fotomateriālus. Vienlaikus bija zināms par neveiksmīgiem mēģinājumiem saglābt pagājušā gadsimta 60. un 70. gados ražotus fotomateriālus. Tomēr meistars riskēja un sāka filmas attīstīšanu, kas izrādījās veiksmīga. 12 kadru filmā daži kadri nebija izdevušies, taču deviņi bija normāli.

Tā kā filma nebija ar lielu gaismas jutību un arī fotogrāfam acīmredzot trūcis pieredzes, kadri ir samērā neasi, bet saprast var visu. Uz filmas diemžēl redzamas baktēriju iedarbības sekas. Tomēr negatīvos saskatāmi cilvēki, tāpēc tie izmantojami fotogrāfiju izgatavošanai. Ar Bauskas Centrālās bibliotēkas darbinieces Laimas Ozoliņas atsaucību negatīvs ir ieskenēts. Tagad darbs vēsturniekiem, kuri var censties vairāk uzzināt par attēlos redzamajiem cilvēkiem, visticamāk, Latvijas nacionālajiem partizāniem.

Ieskenētie attēli ir unikāli

Par G. Šlosberga veikumu atzinīgi izsakās vēsturnieks Raitis Ābelnieks: «Esmu šīs fotogrāfijas apskatījis, tās ir pietiekami unikālas. Attēlos redzamie tiešām ir nacionālie partizāni, jo var redzēt viņu bruņojumu. Ja zinātu precīzu filmiņas atrašanas vietu, tad ir liela iespēja uzzināt, kas tie ir par vīriem. Vēl jau dzīviem vajadzētu būt viņu laikabiedriem.»

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu