Liepājas Sociālais dienests sāks piedāvāt ģimenes asistenta pakalpojumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Liepājas Sociālais dienests no maija sāks piedāvāt ģimenes asistenta pakalpojumus, paredz Liepājas domes veiktie grozījumi saistošajos noteikumos «Par Liepājas pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem».

Kā informēja Liepājas Sociālā dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Jākobsone, ģimenes asistents nodrošinās ģimenēm ar bērniem atbalstu un apmācību sociālo prasmju apgūšanā, bērnu aprūpē un audzināšanā, mājsaimniecības vadīšanā saskaņā ar individuāli izstrādātu sociālās rehabilitācijas plānu.

Ģimenes asistenta pakalpojumu līdz 10 stundām nedēļā būs tiesības saņemt ģimenēm, kurām nav pietiekamu prasmju un iemaņu bērnu audzināšanā un aprūpē, bet līdz 15 stundām nedēļā - ģimenēm, kurās vismaz viens no vecākiem ir persona ar garīga rakstura traucējumiem un kurai ir nepieciešams atbalsts un apmācība sociālo prasmju apgūšanā, bērnu audzināšanā un aprūpē.

Ģimenes asistenta pakalpojumu piešķirs uz laiku līdz 12 mēnešiem, ja Sociālā dienesta sociālais darbinieks būs sniedzis atzinumu par ģimenes asistenta pakalpojuma nepieciešamību. Ģimenei, kura aktīvi iesaistīsies savu problēmu risināšanā, pildot līdzdarbības pienākumus, ģimenes asistenta pakalpojuma saņemšanas termiņu varēs pagarināt.

Kopš pērnās gadu mijas Flotes ielā 7 darbojas zemāka līmeņa nakts patversme, kas uzņem arī iereibušas personas. Saistošo noteikumu grozījumos noteikts, ka zemākā līmeņa nakts patversmes pakalpojums ir īslaicīgs un to var saņemt personas bez noteiktas dzīvesvietas, kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir Liepājā, vai krīzes situācijā nonākusi persona. Personai, kura zemākā līmeņa patversmē vērsīsies atkārtoti, jāiesniedz izziņa no Plaušu slimību un tuberkulozes ambulatoro pacientu aprūpes kabineta.

Savukārt nakts patversmē, izvērtējot personas sociālo situāciju, atsevišķos gadījumos var piešķirt pakalpojumu arī tad, ja personas ienākumi pārsniedz līdz šim noteikto minimālo ienākumu līmeni. Šiem klientiem, sākot ar sesto uzturēšanās dienu patversmē, jāmaksā līdzdalības maksa 1% dienā no iepriekšējā mēnesī gūtajiem ienākumiem.

Vienlaikus saistošajos noteikumos precizēti atsevišķu sociālo pakalpojumu saņemšanas kritēriji saistībā ar minimālās algas paaugstināšanu, paplašinot to personu loku, kurām ir tiesības saņemt sociālos pakalpojumus. Noteikts, kādos gadījumos sociālo pakalpojumu sniegšanu var pārtraukt.

Saistošie noteikumi paredz jaunu vienotu ienākumu līmeni - 340 eiro mēnesī uz personu, lai saņemtu aprūpes mājās pakalpojumu no pašvaldības budžeta līdzekļiem. Līdz šim tie bija 320,15 eiro.

Tāpat saistošie noteikumi paredz palielināt ienākumu līmeni ģimenei līdz 400 eiro (līdz šim 320 eiro) uz katru personu ģimenē, lai saņemtu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu bērnam ar invaliditāti.

Saistošajos noteikumos noteikts, kādos gadījumos pārtrauc sniegt Dienas centra personām ar garīgās attīstības traucējumiem pakalpojumu.

Tāpat noteikts, ka vecākus var atbrīvot no samaksas par bērnam sniegtu atbalsta grupas pakalpojumu, ja vecāki aktīvi iesaistās savu problēmu risināšanā, kas bijušas par pamatu bērna ievietošanai atbalsta grupā.

Grozījumi saistošajos noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas «Latvijas Vēstnesī».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu