Kremlis cieš fiasko sarunās ar Indiju: Krievijai neizdosies atgūt "iestrēgušo" naudu (20)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Vairāk nekā gadu ilgušās Krievijas pārrunas ar Indiju par tajā iestrēgušo naudu par Krievijas naftas piegādēm beigušās ar fiasko.

Neviens no Maskavas piedāvātajiem variantiem tā arī netika īstenots. Tika pieņemts lēmums, ka Krievijas kompāniju nauda paliks Indijā, vēsta “The Hundu Businessline”, atsaucoties uz amatpersonām.

Pēc medija vēstītā, Krievijas “iestrēgusī” peļņa rūpijās, kura ir vairāki miljardi dolāru, tiks investēta Indijas ekonomikā. Krievijas bankām, kas atvērušas kontus Indijas valūtā, tostarp “Rosbank” un “Gazprombank”, tiks atļauts ieguldīt rūpijas vērtspapīros, kā arī lielos investīciju projektos Indijā.

Naftas rūpijas turpinās krāties, taču Krievija vairs necentīsies tās izvest no Indijas. Tika izskatīti arī varianti, ka rūpijas tiek konvertētas uz Ķīnas juaņām vai Apvienoto Arābu Emirātu dirhāmiem, taču tagad nolemts, ka Indijas valūta “ar peļņu tiks investēta projektos, ko finansē Krievija Indijā”. Viens no šādiem projektiem ir vilcienu būvniecība “Vande Bharat” dzelzceļam.

Sākotnēji Krievijas varasiestādes cerēja, ka Indijas Centrālā banka ļaus izvest rūpijas no valsts un ļaus tirgoties ar tām Maskavas biržā. Par to vēl 2023. gada martā stāstīja biržas biznesa attīstības direktors Kirils Pestovs.

Cits variants paredzēja to, ka Krievija par naftas rūpijām varētu iegādāties Indijas preces. 2022. gada novembrī Krievijas ierēdņu delegācija ieradās Ņūdeli un iesniedza aptuveni 500 preču sarakstu, kuras Indija varētu pārdot Krievijai. Tajā bija iekļautas tādas preces kā virzuļi, eļļas sūkņi, aizdedzes spoles, buferi, tekstilrūpniecības aprīkojums, tostarp diegi un krāsvielas, kā arī gandrīz 200 metalurģijas izstrādājumi. 2023. gada janvārī notika atkārtota vizīte, taču šis process tā arī palika bez progresa.

Audzējot Krievijas naftas importu par 33 reizēm kopš kara sākuma, Indija kļuva par otru svarīgāko Krievijas naftas kompānijas klientu. Tomēr Indija joprojām faktiski nepiegādā preces Krievijai. Tās eksporta apjoms uz Krieviju bija vien 4,26 miljardi dolāru, kamēr imports no Krievijas sasniedza 61,44 miljardus dolāru.

Tas rada milzīgu divpusējās tirdzniecības disbalansu, kas radies sankciju dēļ un mēģinot apiet pasaules valūtu tirgu. Tā rezultātā Krievijas kompānijām Indijas kontos krājas rūpijas ar ātrumu trīs miljardi dolāru mēnesī, ko nevar izvest uz Krieviju, norāda “Bloomberg Economics”.

Pēc “Reuters” avota teiktā, Krievijas kompāniju banku kontos pagājušā gada augustā “iestrēgusī” summa bija ap 39 miljardiem dolāru – teju desmitā daļa no Krievijas ekonomikas gada eksporta apjoma. Krievijas varasiestādes gan apgalvoja, ka šī summa ir ievērojami mazāka, taču nekādi precīzāki dati netika sniegti.

“Pārpalikumi rūpijās Krievijas eksportētāju kontos ir maznozīmīgi, salīdzinot ar kopējo eksporta apjomu,” septembrī teica Krievijas Centrālās bankas vadītājas vietnieks Aleksejs Zabotkins.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu