Gada sākumā valdība pieņēma "Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.-2027. gadam". TVNET+ skaidro, kā tiek plānots nodokļu nemaksātājus  piespiest maksāt nodokļus. Šeit jārunā ne tikai par skaidras naudas ierobežošanu un iespējamu visaptverošu ienākumu deklarēšanu, bet arī par stingriem ierobežojumiem ielu tirgotājiem, privātmāju būvniekiem, kā arī ļaunprātīgiem alimentu nemaksātājiem un citiem, par kuriem nav skaidrs, no kā viņi dzīvo.

Iziet no ēnām

Tiek plānots tikt galā arī ar "darbspējīgā vecuma personām bez ienākumiem un/vai ar ilgstoši nepildītām saistībām (tostarp ar nenomaksātiem uzturlīdzekļiem, kuru apjoms pārsniedz 40 tūkstošus eiro)".

Vienkāršāk sakot, runa ir par alimentu nemaksātājiem, kuri izvairās no savu bērnu uzturēšanas, bet dzīvei pelna ar haltūrām un dažādiem darbiem, naudu saņemot aploksnēs. Dokumentā teikts, ka nepieciešams izvērtēt šādu cilvēku profilu un izstrādāt risinājumus, kā šos cilvēkus novirzīt uz legālo darba tirgu.

Tāpat tiek piedāvāts stingri kontrolēt darījumus ar lietotiem auto vecumā no pieciem līdz desmit gadiem, kas iegādāti ārzemēs, lai izvairītos no manipulāciju un nodokļu apiešanas shēmām.

Pašlaik fiziskajām personām, kas iegādājušās transportlīdzekļus citās valstīs, ir aizliegts pārdot šos auto 30 dienu laikā kopš pirmreizējās reģistrācijas Latvijā. Šī norma attiecas uz auto, kuru vecums nepārsniedz piecus gadus.