Kaut gan inflācija Latvijā pašlaik ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā un aprīlī patēriņa cenas bija tikai par 1,1% augstākas nekā pirms gada, salīdzinoši strauji pieaug pakalpojumu cenas, turklāt straujais algu kāpums gan Latvijā, gan eirozonā ir vēl viens riska faktors turpmākam inflācijas pieaugumam. Siltumenerģijas cenas aprīlī bija par 17,7% zemākas nekā pirms gada, tomēr dabas resursu cenas pasaulē pašlaik vairs nemazinās un pēdējos mēnešos atkal sākušas nedaudz pieaugt. Toties Latvijas ekonomika nav augusi jau divus gadus, tādēļ turpmāku algu pieaugumu uzņēmēji varētu nodrošināt, tikai atkal paaugstinot preču un pakalpojumu cenas.

Kopš 2022. gada maija resursu cenas pasaulē ir samazinājušās par 30 līdz 40%, savukārt dabasgāzes cenas Eiropā šogad ir atgriezušās gandrīz 2021. gada līmenī. Bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš norāda, ka ietaupījumi no lētākiem energoresursiem ļauj celt citas izmaksas un cenas nemazinās, bet pārtikas cenām aprīlī reģistrēts jauns rekords.

Mārtiņš Āboliņš prognozē, ka līdz vasaras vidum inflācija Latvijā būs ļoti zema. Pēc viņa aplēsēm, atsevišķās jomās vēl ir pamats tālākam cenu samazinājumam, piemēram, siltumenerģijas cenas Rīgā pašlaik noteikti ir pārāk augstas.

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe gan lēš, ka pārtikas cenām Latvijā vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi. Pēc viņas teiktā, Latvijā pārtikas cenas vairāk ietekmē darbaspēks un pirktspēja. Centrālās statistikas pārvaldes datos redzams, ka pārtikas cenām kritums bija vērojams pagājušā gada otrajā pusē, bet tagad tās atkal pieaug.