Šlesera ideja - stikla kupols pāri Doma laukumam (150)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai pārsteigtu paša kūrētā un vēl neapstiprinātā NVS un Eiropas mēru samita dalībniekus, Šlesers virs Doma laukuma vēlētos uzlikt stikla jumtu. Savukārt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) nobažījies, ka steigā rīkotais samits var nodarīt kaitējumu Latvijas reputācijai.

Forums TV šova "Jaunais vilnis" laikā

Jūlija pēdējā nedēļā Rīgas domes vadība cer uz Latviju ataicināt galvenokārt Krievijas un NVS, kā arī Eiropas valstu pilsētu galvas. Ielūgumos, kurus viesiem vēl tikai sūtīs, būs divi – Rīgas mēra Ušakova un Maskavas mēra Jurija Lužkova paraksti. Forums ar nodomu ieplānots konkursa "Jaunais vilnis" laikā, kura pirmajās rindās iepriekšējos gados sēdēja gan Ušakovs, gan Šlesers. Šā gada atklāšanas koncerts, īpašs bankets un svinīgā pieņemšana bija pat iekļauti foruma dienaskārtībā. Bet tad atklājās, ka Maskavas mēram Lužkovam šis pasākums ļoti nepatīk. Šlesers un Ušakovs piekāpās Lužkova gaumei un "Jaunā viļņa" apmeklējumu no programmas svītroja.

Pateicībā par Maskavas atbalstu Rīgas vadībai būs jāņem vērā arī citas Lužkova iegribas. Un, kamēr Krievijas galvaspilsēta nav iedevusi naudu foruma rīkošanai un pateikusi, ko no foruma gaida, Rīgā neviens nekonkretizē, ko jūlijā atbraukušie mēri darīs.

Baiba Buka-Vaivade, Rīgas domes ārlietu pārvaldes direktore: "Mēri tiek aicināti, lai aktualizētu un uzsvērtu to, cik liela nozīme ir pilsētu attīstībai un ekonomiskajai attīstībai vispār valstīs."

Pagaidām ir tikai divi plāna punkti, kas saskaņoti ar Maskavu, – viesiem izrādīs Krievijas autobūves rūpnīcu "AMO Plant" Jelgavā un izvadās pa brīvostu. Vēl Rīgas dome varējusi izvēlēties vietu, kur rīkot mēru tikšanos, – Nacionālo operu. Par naudu foruma rīkošanai Rīga vēl tikai spriedīšot aprīlī, kad notiks grozījumi pilsētas budžetā.

Žurnālists: Ir izskanējis, ka tas no Rīgas domes puses varētu izmaksāt no pusmiljona līdz miljonam?

Nils Ušakovs, Rīgas mērs (SC): Diemžēl tas var būt dārgs pasākums.

Ž: Arī dārgāks?

N.U.: Dārgāks nē!

Atšķiras mēra un vicemēra aprēķini

Atšķiras arī mēra un vicemēra aprēķini, cik plašs būs šis forums. Šlesera ambiciozais mērķis ir Rīgu pārvērst par otru Davosu, kurp braucot prinči, karaļi, šeihi un premjeri.

Ainārs Šlesers, Rīgas vicemērs (LPP/LC): "Ja no šiem 150 mēriem pat puse neieradīsies, es pat tagad paņemu tādu ciparu, kas būtu ļoti skumīgs cipars, bet, ja pat puse neieradīsies, piedodiet, ja Rīgā būs 70 vai 80 mēri no dažādām pilsētām, šis pasākums jau būs izdevies."

Nils Ušakovs, Rīgas mērs (SC): "Manuprāt, šis forums būs ļoti labs rādītājs, ja mums būs 40 mēri, tas būs ļoti labs rādītājs."

Ārlietu ministrija: riskanti solījumi var graut Rīgas tēlu

Par domes nepārdomātajām ambīcijām ir satraukta ārlietu ministrija. Māris Riekstiņš uzskata, ka šāds pēdējā brīdī rīkots pasākums var izdarīt vairāk ļauna nekā laba.

Māris Riekstiņš, ārlietu ministrs (TP): "Ja pilsēta kaut ko organizē un beigās sanāk čiks, tad tā ir ne tikai neizmantota iespēja, bet tur ir risks, ka, mēģinot organizēt kaut ko citu, varbūt arī labi organizēt, saturiski labi organizēt, kāds varētu nebraukt tikai tāpēc, ka būs ziņa lasīta vai dzirdēts – jā, tur  pasākumi jau organizēti tiek, bet īstenībā viņi saturiski ir tukši."

Plāni grandiozi, kā vienmēr

Neskaidrību un izdabāšanu Maskavas mēram foruma rīkotāji notušē, kaļot plānus, cik apjomīgas izklaides Rīga viesiem piedāvās. Viena no idejām, ko dedzīgi aizstāv arī Šlesers, ir plāns virs Doma laukuma izveidot milzīgu stikla jumtu vai kupolu. Zem tā uz Rīgu atbraukušajiem viesiem tiktu pasniegta svētku maltīte.

Ainārs Šlesers, Rīgas vicemērs (LPP/LC): "Uzliekot tādu stiklotu jumtu, mēs varētu apgaismot Doma baznīcu, mēs varētu apgaismot blakus tur esošās ēkas. Un, izmantojot arī baznīcu zvanus, mēs varētu uztaisīt arī īpašu koncertu, lai tas pasākums tiešām būtu kā tāda neatņemama sastāvdaļa."

Žurnālists: Bet tad tas kupols varētu būt cik liels – pāri visam Doma laukumam?

A.Š.: Nē, nu ir jānodrošina, lai 500 cilvēki var sēdēt pie galdiņiem, lai varētu notikt koncerts, līdz ar to atbildīgajiem speciālistiem nāksies izvērtēt, cik ir nepieciešams. Ja man uzdod jautājumu, ko es domāju par šādu ideju, tad es šādu ideju atbalstu ar abām rokām.

Ārlietu ministrs neslēpj savu pārsteigumu par Šlesera plāniem

Māris Riekstiņš, ārlietu ministrs (TP): "Es tiešām nezinu, vai šāda ideja tiešām ir... tas jau tā izklausās pēc tāda, pēc tāda... ļoti ambicioza pasākuma koncepta; tā jēga būtu kāda? Pret lietu vai sliktiem laika apstākļiem? (..) Smukumam? Nu ziniet... man nav viedokļa. Jūs mani nedaudz pārsteidzāt ar šādu ideju..."

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu