Politologs: "Vienotība" riskē, iekļaujot valdībā VL-TB/LNNK (146)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vēlēšanās uzvarējušajai politisko partiju apvienībai "Vienotība", kas uzņēmusies jaunās koalīcijas izveidi, lielāks risks ir iekļaut nacionālo spēku apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) topošajā koalīcijā, nekā atstāt to opozīcijā, uzsvēra politologs Ivars Ījabs.

Viņaprāt, VL-TB/LNNK, no kuras 10.Saeimā lielākoties ir iekļuvuši VL pārstāvji, ir liels nezināmais politiskajā vidē, ņemot vērā, ka VL jaunieši līdz šim nav ne piedalījušies kādā no iepriekšējām valdībām, ne arī strādājuši parlamentā.

""Tēvzemieši" vairs nav nekādi "tēvzemieši", jo tur ir pietiekami liels skaits cilvēku, kuru profils Latvijas politikā ir neskaidrs. Viena lieta ir darboties kā nevalstiskajai organizācijai vai ārpus parlamenta esošai partijai, kas var rīkot lāpu gājienus un dziedāt fašistiskas dziesmas, bet otra lieta ir būt valdībā un piedalīties koalīcijas darbā," teica Ījabs.

"Vienotības" ieguvums no VL-TB/LNNK iekļaušanas valdībā savukārt būtu iespēja neitralizēt un piesaistīt nacionālistisko latviešu vēlētāju, "kuram ir vienalga, kas notiek, ka tik pareizā valoda un riebums pret nepilsoņiem". "Vai tas ir pietiekoši liels pienesums, lai "Vienotība" riskētu ar neskaidru perspektīvu, ir filozofisks jautājums," atzina politologs.

Politologs arī neredz nepieciešamību, kāpēc "Vienotībai" un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) būtu koalīcijā jāiesaista "Saskaņas centrs", pret kuru, visticamāk, iebilstu "Vienotības" nacionālistiski noskaņotā daļa. "ZZS un "Vienotības" koalīcijai tāpat ir 55 balsis, kas ir ļoti optimāls skaits, lai koalīcija varētu normāli strādāt," teica Ījabs, neredzot nepieciešamību pēc SC 29 deputātu balsīm.

Tajā pašā laikā Ījabs no "Vienotības" un premjera Valda Dombrovska (JL) perspektīvas neredz pragmatiskus iemeslus, kas liktu atsacīties no līdzšinējā partnera valdībā - VL-TB/LNNK, jo "tēvzemieši" neko sliktu Domrbvoskim, kopš viņš ir premjers, nav izdarījuši. Arī "tēvzemiešu" satiksmes ministrs Kaspars Gerhards esot bijis lojāls premjeram.

"Dombrovski var ļoti labi saprast - tas nav tik vienkārši izlemjams jautājums. Pragmatisku iemeslu VL-TB/LNNK atstāt ārpus koalīcijas īsti nav, bet saglabājas riski par to, kā VL jaunieši uzvedīsies valdībā, kā balsos un cik lielā mērā mēģinās savas nacionāli orientētās pretenzijas virzīt risināšanai valdības līmenī," norādīja Ījabs, atgādinot, ka, piemēram, VL līderis Raivis Dzintars iepriekš paudis, ka ir jāievieš vispārējā izglītība tikai latviešu valodā, kas savukārt novestu pie asas reakcijas ne tikai Latvijas austrumos, bet arī Rietumos to var uztvert kā vēršanos pret mazākumtautībām.

Politologa vērtējumā, pašai VL-TB/LNNK palikšana ārpus valdošās koalīcijas nebūtu nekas briesmīgs, jo arī darbs opozīcijā būtu iespēja parādīt, cik viņi ir spējīgi. Arī pašai "Vienotībai" VL-TB/LNNK atstāšana opozīcijā nav bīstama rīcība, jo "VL-TB/LNNK nekad neskries pie SC un maz ticams, ka skries pie PLL".

""Vienotībai" ir 24 stundas diennaktī jāsēž un jāmēģina saprast, ko vēlēsies darīt pretējā puse. Politiķa māka ir saprast, vai otra puse ir uzticama, vai arī pie pirmajām grūtībām tā tevi "uzmetīs"," teica eksperts. Ījabs gan pagaidām nevēlējās prognozēt, kādu izvēli izdarīs "Vienotību", norādot - "dzīvosim, redzēsim".

Jau ziņots, ka "Vienotības" priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, neskatoties uz neoficiālo informāciju, ka VL-TB/LNNK varētu tikt piedāvāts vien sadarbības līgums, apgalvoja, ka pirmo 10.Saeimas koalīciju veidos pašreizējie partneri - "Vienotība", ZZS un apvienība VL-TB/LNNK.

Viņš uzsvēra, ka piektdien notikušajā topošās koalīcijas partneru sanāksmē visas apvienības sēdējušas pie viena galda un pieteikušas savus pārstāvjus nākamās valdības deklarācijas izstrādes darba grupām. "Sēdējām pie viena galda, un nekādu domstarpību nebija," noraidot informāciju par VL-TB/LNNK atstāšanu ārpus koalīcijas, sacīja Kristovskis.

VL-TB/LNNK pārstāvju skatījumā jautājumi par viņu palikšanu ārpus koalīcijas ir lieki, ņemot vērā, ka jau ir sākta nākamās valdības deklarācijas izstrāde.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis šodien atkārtoti apliecināja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks ir gatavs valdībā sastrādāties gan ar VL-TB/LNNK, gan ar "Saskaņas centru", bet viņa rīcībā neesot informācijas, vai "Vienotība" izlēmusi VL-TB/LNNK koalīcijā neiesaistīt, bet slēgt ar to tikai sadarbības līgumu."Valdības pamatu veido ZZS un "Vienotība", tomēr vēlēšanu uzvarētājiem ir visas tiesības meklēt papildu koalīcijas partnerus. Kādā sastāvā jaunā valdība strādās, ir jāizlemj "Vienotībai" un jāpiedāvā ZZS. Esam atvērti sarunām un gaidīsim "Vienotības" lēmumu," teica Brigmanis.

Komentāri (146)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu