Kampars: izglītības sistēma darbojas "sūnu ciema režīmā" (208)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā izglītības sistēma līdz šim ir darbojusies "sūnu ciema režīmā" un nav spējusi piedāvāt augsti kvalificētus speciālistus uzņēmējdarbības videi, ceturtdien intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" atzina ekonomikas ministrs Artis Kampars.

"Darba tirgus Latvijā pašlaik ir ļoti duāls. No vienas puses, mums ir ārkārtīgi un nesamērojami liels bezdarbs - apmēram 14%, taču, no otras puses, mēs redzam izteiktu un pieaugošu uzņēmēju sūdzību līmeni par to, ka kvalificēta darbaspēka sāk pietrūkt. Reāli pietrūkt," sacīja ministrs.

Cilvēki grib darbu, bet viņi neko nemāk

Viņš uzsvēra, ka izglītības sistēma Latvijā nav spējusi nodrošināt biznesu ar augsti kvalificētiem speciālistiem. "Mūsu izglītības sistēma līdz šim ir darbojusies tādā kā pašplūsmā un sūnu ciema režīmā. Tas ir novedis pie tā, ka mums ir bezdarbs - cilvēki grib darbu, bet viņi īsti neko nemāk. Uzņēmēji, kas vēlas būt konkurētspējīgi ārpus Latvijas, nav apmierināti ar šādu darbaspēku," klāstīja Kampars.

Ministrs norādīja, ka izglītības sistēma ir nopietni jāreformē. "Te ir jābūt kompleksam risinājumam - radikāli jālabo arodskolu izglītības sistēma un arī augstākā izglītība jākoncentrē uz konkrētākiem segmentiem," viņš sacīja.

Jāattīsta izglītība ražošanas nozarēs

Kampars informēja, ka savus priekšlikumus jau iesniedzis premjeram. "Man vienam to ir grūti izdarīt, un tāpēc ir konkrētas reformu programmas, ko esmu licis priekšā premjeram," paskaidroja ministrs.

Pēc Kampara teiktā, Latvijā ļoti lielas iespējas attīstīties ir izglītībai mežsaimniecībā. Arī ķīmijas un farmācijas jomā, mašīnbūvē un metālapstrādē, kā arī pārtikas un elektronikas nozarē. "Šīs piecas ražojošās nozares jau ir vilcējspēks un arī būs," prognozēja ekonomikas ministrs.

Komentāri (208)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu