Deputātu domu lidojums: kā uzlabot demogrāfiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai risinātu demogrāfijas problēmas, Latvijā kardināli jāmaina sabiedrības attieksme pret lielām ģimenēm, šodien Saeimas Demogrāfijas politikas apakškomisijas sēdē uzsvēra Latvijas Universitātes Demogrāfijas centra pētnieks Edvīns Vītoliņš. Izskanēja arī ne mazums "diskutablu" ideju, kā dzimstību palielināt.

Pēc viņa teiktā, būtu jāveido sabiedriskā doma, ka ideāla ir ģimene ar trim un vairāk bērniem. Patlaban situācija esot tāda, ka sievietei, kas savām paziņām pastāsta par gaidāmo trešo bērnu, tiek izteikta līdzjūtība, nevis uzslavas.

Vītoliņš arī norādīja, ka sabiedrībā netiek popularizētas kuplas ģimenes un plašsaziņas līdzekļos tiekot stāstīts par daudz mazsvarīgākām lietām. "Rodas iespaids, ka avīzēm galvenie ir suņi, nevis bērni, jo pēdējās lappusēs var atrast stāstus par suņiem. Par bērniem neraksta," sūrojās pētnieks.

Mērķis: 35 000 bērnu gadā

Apakškomisijas priekšsēdētājs ekspremjers Andris Šķēle (PLL) pauda viedokli, ka Latvijā gadā vajadzētu piedzimt 35 000 bērnu un uz šādu mērķi esot jātiecas ar visiem iespējamiem līdzekļiem.

Šķēle arī norādīja, ka demogrāfijas problēmas jārisina kā puzli, liekot to kopā no dažādiem gabaliņiem.

"Nevar ar vienu cirtienu nolemt, ka būs bērni. Dzimstības rādītāji jāuzlabo, vācot kopā dažādus krikumiņus,"

teica politiķis.

Šķēle aicina ārstēt neauglību un mazināt abortu skaitu

Pēc ekspremjera domām, jāpievērš uzmanība gan neauglības problēmu risināšanai, gan iespējām samazināt abortu skaitu, gan jaunu cilvēku mirstības samazināšanai, gan migrācijas lietām, kā arī virknei citu jautājumu.

Apakškomisijas deputāti izteica ideju, ka varētu izveidot speciālu mājaslapu, kurā katrs varētu sniegt savus, pat vistrakākos, priekšlikumus demogrāfijas problēmu risināšanai.

"Varbūt no šīs priekšlikumu turzas varētu smelties labas idejas," pieļāva Šķēle.

"Vaučers" 10 000 latu, kas dilst ar katru bezbērnu gadu

Ekspremjers kā piemēru minēja kaut kur dzirdētu ideju, ka katram 18 gadus vecam jaunietim valsts varētu piešķirt "vaučeru" 10 000 latu vērtībā, kas diltu katru gadu, ja nebūtu bērnu.

Deputāti arī minēja, ka nevajadzētu popularizēt reklāmas, kurās attēloti divi vecāki ar tikai vienu bērnu,

- varbūt par nelieliem līdzekļiem varētu panākt, ka fonā ir trīs bērni.

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) ieteica, ka varētu atļaut televīzijā reklāmas laiku palielināt par vienu minūti un raidorganizācijām uzlikt par pienākumu pusi no šīs minūtes rādīt reklāmas rullīti par kuplām ģimenēm.

Dzintars problēmas sakni saskata audzināšanā

Savukārt deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka cilvēki vienmēr varēs kaut kur citur atrast labāk apmaksātu darbu, tāpēc, lai kavētu cilvēku aizplūšanu uz citām zemēm un veicinātu dzimstību, ļoti svarīgas būs vērtības un audzināšana. "Nepieciešams gan veicināt cilvēku izpratni par kuplas ģimenes nozīmi, gan audzināt patriotismu un pienākuma apziņu pret savu valsti," sacīja deputāts.

Deputāti atzina, ka nevar cerēt tikai ar naudas palīdzību panākt bērnu skaita pieaugumu, turklāt ierobežota budžeta apstākļos.

Tāpēc bērnu radīšanu vajadzētu padarīt par modes lietu, moderni sakot, lai tas būtu "seksīgi".

Apakškomisijas deputāti jau iepriekšējā sēdē bija vienisprātis, ka demogrāfiskā situācija ir graujoša un prognozes pesimistiskas: dzimstība sarūk, mirstība joprojām pārsniedz dzimstības līmeni, emigrācija palielinās. Turpinoties šai tendencei, iedzīvotāju skaits Latvijā 2150.gadā varētu nesasniegt pat dažus simtus tūkstošu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu