Vīriešiem draud impotence, ja neēd dārzeņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/gilesclement

Šonedēļ Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) sāka veselīga uztura veicināšanas kampaņu „Ēdīsim dārzeņus un augļus 5 reizes dienā!”. Atklāšanas pasākumā piedalījās arī veselības ministrs Juris Bārzdiņš, kurš veselīgam uzturam īpaši aicināja pievērsties vīriešus un bērnus. Viņa skatījumā, sievietes par to zina daudz vairāk.

Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis skaidroja, ka kampaņa plānota kā viens no soļiem, kā mudināt bērnus, pieaugušos un vecākus cilvēkus ēst pareizi, regulāri un zaļi.

Cilvēkiem jāēd vairāk augļu un dārzeņu. Turklāt tiem jābūt ēdienkartē ik dienas.

Savukārt Bārzdiņš atzina, ka kampaņa ir vienkārša, taču tieši tādēļ tā varētu būt iedarbīga. Tās laikā cilvēkiem netiek kaut kas aizliegts. Tieši pretēji - ēst var vairāk, taču jāēd veselīgi.

Saēdoties vairāk augļu un dārzeņu, neveselīgai pārtikai vairs nebūs vietas.

Ministrs pastāstīja, ka līdzīgas kampaņas par veselīgu uzturu bijušas arī citās valstīs, piemēram, Dānijā. Tur kampaņai, kurā iedzīvotājus mudināja ēst augļus un dārzeņus sešas reizes dienā, bija labi rezultāti - iedzīvotāji patiešām vairāk lietoja šos veselīgos produktus.

Tāpat šajās valstīs iedzīvotāji mazāk slimo ar dažādām neveselīga dzīvesveida izraisītām slimībām.

Lai uzrunātu vīriešu auditoriju, kampaņas īstenotāji bija sasaistījuši vārdu spēli seši (tik reizes dienā speciālisti aicināja ēst augļus un dārzeņus) un sekss. Tādā veidā viņi aicināja aizdomāties par to, ka

augļiem un dārzeņiem nabadzīgu uzturu var saistīt ar impotenci.

Bārzdiņš atgādināja, ka augļi un dārzeņi padara ēdienkarti daudzveidīgāku.

Ir svarīgi, ka ar augļu un dārzeņu palīdzību iespējams palielināt Latvijas iedzīvotāju dzīves ilgumu, kas joprojām atpaliek no Eiropas Savienības līmeņa.

Māmiņas daudz domā par veselīgu uzturu

"Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka pastāstīja, ka tieši grūtniecība ir laiks, kad jaunie vecāki bieži sāk domāt par veselīgu uzturu. Viņa izteica domu -

ja grūtniece bieži ēd picas, iespējams, tās vēlāk garšos arī bērnam.

Par veselīgu uzturu jādomā arī bērna zīdīšanas laikā, kā arī piedāvājot viņam pirmo papildēdienu.

Mazais piesēžas pie pieaugušo galda

Novērots, ka bieži vien problēmas ar bērnu veselīgu ēdināšanu sākas brīdī, kad mazais piesēžas pie lielo ģimenes locekļu galda un visi sāk ēst no viena katla. Tā kā nereti vecāki paši ēd visai neveselīgi un pārāk maz augļu un dārzeņu, arī mazais cilvēks saņem nepietiekami daudz šo vērtīgo produktu.

Šai brīdī ģimenei vajadzētu pārdomāt savas maltītes un piemēru par veselīgu uzturu rādīt arī bērniem. "Bērnu nevajag spiest, viņu vajag ieinteresēt.

Bērnus ļoti ietekmē reklāmās redzētais un dzirdētais. To pierāda arī eksperiments, kurā mazos aizveda uz lielveikalu un ļāva viņiem pašiem izvēlēties pārtikas produktus.

Bērni grozos bija sakrāvuši biežāk reklamētās preces.

Atmest slinkumu un nomizot burkānu!

Arī vairāki ārsti, atklājot kampaņu, atgādināja par augļu un dārzeņu veselīgo ietekmi uz cilvēka dzīvi. Viņi mudināja cilvēkus atrast sev piemērotākos dārzeņus, nevis meklēt ieganstus, kāpēc tos neēst.

Bieži vien pie vainas ir cilvēkiem raksturīgais slinkums, bet to šajā gadījumā veselības dēļ vajadzētu atmest. Protams, nomazgāt un nomizot burkānu ir grūtāk, nekā atvērt desas iepakojumu.

Daļai slimību, kas cilvēkus piemeklē pieaugušo vecumā, patiesībā cēloņi meklējami jau bērnībā, to vidū - pārāk vienveidīgs uzturs.

Pārāk treknais, sāļais un saldais ēdiens ir viens no iemesliem, kādēļ mūsdienās bērni slimo ar tādām slimībām, kādu iepriekš bērniem nebija, piemēram, 2.tipa cukura diabēts.

Veselīga uztura pamati jābūvē jau bērnībā.

Rezumējot mediķu sacīto, Ārstu biedrības vadītājs Apinis atgādināja, ka skolās vajadzētu atjaunot veselības mācību, no kā atteicās kādreizējais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu