Ķīlis: izmaksas par bērnu skološanu samazinātos ar vaučeriem (58)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzskata, ka vecāku izmaksas par bērnu skološanu varētu samazināt ar vaučeriem, kas vienlaicīgi sekmētu arī kopējo izglītības pieejamību. Komentējot izglītības pieejamību valstī, ko sācis pētīt Tiesībsarga birojs, ministrs atzina, ka resursi izglītībai ir pietiekami, lai nodrošinātu noteiktām vecuma grupām līdzvērtīgas kvalitatīvas izglītības iespējas.

Taču Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) dati rāda, ka pašvaldību finansējums uz vienu skolēnu krasi atšķiras dažādos novados – ir pašvaldība, kas vienam bērnam tērē 180 latu gadā, un cita pašvaldība tam tērē 572 latus, kas ir trīs reizes vairāk.

Ķīlis uzskata, ka izglītības pieejamību uzlabotu vaučeru jeb «nauda seko skolēnam līdz skolai» sistēma, jo tā mainītu izglītības finansēšanas principu un nodrošinātu pilnībā publiski finansētu vispārējo izglītību.

«Vaučers vienā caurredzamā summā iekļautu visu izglītības pakalpojumu grozu, sākot ar skolotāju algām, beidzot ar komunālajiem maksājumiem, interešu izglītību un mācību līdzekļiem,» paskaidrojis Ķīlis.

Izglītības pieejamību varētu uzlabot, samazinot vecāku izmaksas, ko viņi ir spiesti maksāt par mācību grāmatām un līdzekļiem. «To var risināt gan ar vaučera instrumentiem, gan jāmeklē risinājumi digitālo mācību līdzekļu formu ieviešanai,» uzskata ministrs.

Ķīlis arī aicina domāt par mācību pieejamību maz apdzīvotās vietās. Ministrs norādīja, ka sākumskolas posmā viena no izglītības pieejamības saglabāšanas iespējām ir mazo skolu pārveide par mācību punktiem, kuros pie skolēniem vadīt mācības atbrauc skolotāji no blakus skolas.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs sācis pētīt, cik lielā mērā ir pieejama izglītība Latvijā. Tiesībsarga birojā uzzinājām, ka birojā jau pagājušajā gadā ir izveidota konsultatīvā padome, kas pēta izglītības pieejamību.

Tiesībsarga mērķis ir izpētīt, ar ko Latvijā tiek saprasta bezmaksas izglītības pieejamība.

Pašlaik birojs jau apkopojis iedzīvotāju sniegtos ziņojumus par to, vai vecākiem jāpērk dažādi mācību līdzekļi un kādas ir summas, par kurām mācību līdzekļi un citas skolas gaitām nepieciešamās lietas ir iepirktas.

Secināts, ka tikai dažos ziņojumos vecāki norādījuši, ka mācību grāmatas skolēniem nav jāpērk. Visdārgāk vecākiem izmaksā mācību piederumi angļu valodai, mājturībai un mākslai.

Turpinot pētīt izglītības pieejamību, tiesībsargs arī apņēmies aptaujāt pašvaldības, lai noskaidrotu budžeta sadalījumu un to, kā tiek administrētas izmaksas, kas ir saistītas ar izglītību.

Plānots, ka tiesībsargs ar saviem secinājumiem par to, kas ir bezmaksas izglītība, nāks klajā tuvāko mēnešu laikā.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu