«Pussy Riot» atbalstītājas iesaistīsies Latvijas politikā (306)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Plašāka sabiedrība Līgu Strazdiņu, Lindu Medeni un Elīnu Feldbergu iepazina pēc tam, kad viņas aizturēja «Mumiy Troll» koncertā. Sejas ar maskām aizsegušas meitenes aicināja parakstīties par pankgrupas «Pussy Riot» atbrīvošanu. Intervijā portālam TVNET aktīvistes atklāj, ka plāno iesaistīties Latvijas politikā. Viņas kritizē krieviski noskaņoto Rīgas domes vadību. Latvijas galvaspilsēta tiekot veidota kā maza karaļvalsts.

Interesanti, ka 21 gadu vecās meitenes ir pazīstamas samērā neilgu laiku. Viņas vieno interese par politiku.

Linda (studē starptautiskās attiecības un strādā valsts sektorā) skaidro, ka daudz cilvēku kritizē politiķus, taču paši politikā neiesaistās.

Foto: TVNET

Gribēju saprast, kas tas īsti ir, kāpēc tas tā ir un kas vispār notiek.. Demokrātija ir tas, ka katrs cilvēks pats kaut ko dara. Demokrātijā ir jāiesaistās visiem. Vari gudri sēdēt malā un kritizēt, bet

pamēģini saprast un kaut ko mainīt!

Linda ir pārliecināta, ka viņai izdosies kaut ko mainīt. Vienlaikus viņa piekrīt, ka tas ir jaunības ideālisms.

Arī Līga (strādā nekustamo īpašumu jomā un nodarbojas ar kultūras pasākumu organizēšanu, vadīšanu) pauž līdzīgu viedokli.

Foto: TVNET

Tajā pašā laikā meitenes ir pārliecinātas, ka politikā nepietiek tikai ar jaunām dvesmām un idejām. Viņas piekrīt, ka vajadzīgas arī zināšanas un pieredze. «Tāpēc jau mēs paralēli studējam un mācāmies.»

Līga nolēmusi Latvijas politikā «iefiltrēties» caur savu Ikšķiles pašvaldību.

Savukārt Linda atzīst, ka pagaidām par deputāti kandidēt neplāno, jo tam vajadzīga pamatīga zināšanu bāze. Patlaban viņa tam neesot gatava.

Foto: TVNET

Viņu interesē bērnu un jauniešu tiesības.

Kāpēc iestājās par «Pussy Riot» atbrīvošanu?

Vispirms meitenes atgādina, ka sabiedrībā cirkulē ļoti dažādi viedokļi par šīm mūziķēm. Daļa viņas uzskata par slimām un saista ar vandalismu. Taču viņas nepiekrīt šiem uzskatiem.

Ar savām aktivitātēm meitenes vēlējās aizsākt sabiedrības diskusiju par šo gadījumu, demokrātijas izpausmēm, brīvībām un cilvēktiesībām. Tā kā komfortā dzīvojošie ļaudis bieži vien neaizdomājas par šīm tēmām, meitenes nolēma viņus nedaudz «izsist» no līdzsvara.

Aktīvistes domā, ka tas izdevies - pēc viņu aizturēšanas ļoti daudz cilvēku sākuši diskutēt par šīm tēmām, tostarp politiku Latvijā un Krievijā.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Tam piekrīt arī Līga: «It kā pasaule attīstās, cilvēce iet uz augšu, bet tajā pašā laikā joprojām ir vārda brīvības ierobežojumi!»

Kā Krievijā beigsies «Pussy Riot» lieta?

Meitenes lēš, ka visticamāk mūziķes nosēdēs tām piespriesto cietumsodu. Taču, iznākot no ieslodzījuma vietas, viņas noteikti noorganizēs interesantas darbības.

Viņas priecājas par dažādām protesta akcijām visā pasaulē, taču kritizē valstu vadītājus, kuri izvairās no Krievijas kritikas par šo gadījumu.

Sola citas interesantas akcijas

Meitenes sola, ka viņu iepriekš īstenotā akcija nebūs vienīgā, jau pavisam drīz iecerēts turpināt ar interesantām darbībām. Viņas centīsies atbalstīt «Pussy Riot», taču tā, lai nepārkāptu Latvijas likumus. Iespējams, kopā ar Armandu Leimani, kurš rīkoja akciju pie Krievijas, septembrī tiks organizēts koncerts mūziķu atbalstam.

Meitenes arī pauž neizpratni par policistu rīcību saistībā ar viņu aizturēšanu. Portāls TVNET jau vēstīja, ka viņas bija sašutušas par policista aicinājumu ierasties iecirknī, kaut arī nebija pārkāpušas likumu. Viņas domā -

ja nebūtu par šo incidentu informējušas sabiedrību, būtu jāierodas iecirknī.

Linda vērš uzmanību uz policistu parasto aizņemtību: «Parasti neviens policists nezvana meitenēm, lai aicinātu tāpat vien parunāties.»

«Nezinām, kas tam visam bija augšā, apakšā vai blakus. Varbūt labāk, ka nezinām, kuru kaķi paraustījām aiz ūsām,» Līga saka, taču atturas no publiskas ticamāko variantu nosaukšanas.

Vai nebija bail iziet ar maskām sabiedrībā?

Meitenes atzīst, ka vistrakākās sajūtas bija pirms pašas akcijas sākuma. Elīnai visvairāk prātā iespiedies brauciens uz arēnu «Rīga»: «Es zināju, ka tūlīt uzies gaisā tā, ka maz neliekas.»

Bet Līga vislabāk atminas mirkli, kad viņas, tērptas sejas maskās, izgāja no arēnas tualetēm. Viņa pat iebļāvusies. «Man bija lūzuma punkts, es stāvēju, ieķērusies Elīnas rokā, un teicu, ka nevaru un man ir bail.»

Akcija Rīgas domes organizētajā Krievijas mūzikas grupas «Mumiy Troll» koncertā tapa pavisam īsā laikā. Tai pamatā meiteņu spontānā ideja aktualizēt iepriekš minētos jautājumus. Elīna sašutuma augstāko vilni piedzīvoja, izlasot tiesas spriedumu «Pussy Riot» dalībniecēm.

Visas trīs aktīvistes ir neapmierinātas ar krieviski noskaņotās Rīgas domes vadības rīcību, organizējot šo koncertu un, piemēram, ievietojot pašvaldības mājas lapā informāciju krievu valodā.

«Visvairāk sāp tas, ka Rīga vairs netiek minēta kā gaismas pilsēta, Rīga vairs netiek minēta kā Latvijas galvaspilsēta. Viss beidzies ar to, ka Rīgas svētkos nebija Latvijas karoga.

Rīgu veido kā mazu autonomu prinča karaļvalsti.»

Meitenēm sāp, ka ļoti daudz cilvēku redz tikai Rīgas mēra labos darbus, piemēram, brīvbiļetes skolēniem, taču nesaprot, ka negatīvais blakusefekts šīm aktivitātēm būs daudz lielāks.

Sarunu beidzam pozitīvā noskaņā - visas trīs aktīvistes ir pārliecinātas, ka pavisam drīz Rīgas domes vadībai jāmainās.

Elīna pauž pārliecību: «Vajag, lai tas notiktu drīz. Tas ir skaļi teikts, bet es tam ticu.»

Līga piebalso: «Tas ir jaunības maksimālisms un ideālisms.»

Elīna piekrīt: «Zini, citreiz tas arī noder!»

Līga: «Jā, protams. Jaunības maksimālisms un ideālisms, kā arī bišķiņ dullums ir lielākais dzinulis.»

Bet trakie valda pār pasauli!
Komentāri (306)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu