Ārsti ir pret veselības aprūpes liegšanu nemaksātājiem (214)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģimenes ārsti kategoriski iebilst pret Veselības ministrijas (VM) iecerēm valsts finansēto veselības aprūpi sasaistīt ar nodokļu maksāšanu, jo tas apdraud Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpes kvalitāti, pavēstīja asociācijā.

«Nav noliedzams, ka veselības aprūpes finansēšana ir ļoti svarīga Latvijas valstij, bet konkrētajā izpildījumā jaunais finansēšanas modelis diskreditē un faktiski vēršas pret tautas interesēm, kas ir amorāli un acīm redzami

apdraud Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpes kvalitāti, rada tiešus draudus sabiedrības veselībai un, iespējams, pat cilvēka dzīvībai,»

sacīts Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Lauku ģimenes ārstu asociācijas izsūtītajā paziņojumā.

Ģimenes ārsti atgādina, ka veselības ministre Ingrīda Circene publiskajā telpā ir minējusi, ka viens no koncepcijas rašanās iemesliem ir vēlme, lai no Latvijas darbā uz ārzemēm aizbraukušie pilsoņi, kuri it kā nemaksā nodokļus, būtu spiesti pirkt veselības aprūpes pakalpojumus. Izskanējusi arī doma, ka piedāvātā koncepcija noteikti ļaušot pastiprināt cīņu pret ēnu ekonomiku, samazinot vēlmi nemaksāt nodokļus tepat Latvijā uz vietas strādājošajiem.

Savukārt ģimenes ārsti uzsver, ka pilsoņi, kas uz īsu brīdi iebrauc Latvijā, vienalga ir spiesti, piemēram, par izmeklējumiem maksāt no savas kabatas, jo rindas ir pietiekami garas, lai dažu dienu vai pat nedēļu laikā tās nevarētu izstāvēt.

«Veselības ministres ieteiktā koncepcija patiesībā diskriminējoši vēršas pret lielu cilvēku daļu, kuri dzīvo Latvijā un negrasās nekur braukt,

kuri nepārstāv ēnu ekonomiku un nav neko valstij izkrāpuši,» teikts ģimenes ārstu paziņojumā.

Ielaistu gadījumu ārstēšana valstij izmaksās dārgāk

Neesot arī skaidrs, kā pacients nokļūs pie diagnozes vai iekļūs kādā no stāvokļiem, kuru ārstēšanu valsts apmaksās, ja viņam nav naudas un saslimšana vai stāvoklis nav acīmredzams. Ģimenes ārsti norāda, ka ilgtermiņā šādu ielaistu gadījumu ārstēšana valstij izmaksās dārgāk.

Jau ziņots, ka ministrijas izstrādātā modeļa ietvaros ir plānots ieviest valsts veselības obligāto apdrošināšanu, ieviešot valsts veselības apdrošināšanas obligātās iemaksas 3,65% apmērā, nodalot tās 4% apmērā no spēkā esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes.

Savukārt personas, par kurām nodokļi netiek maksāti, bet kas vēlēsies pievienoties sistēmai, varēs veikt brīvprātīgās iemaksas 20 latu mēnesī.

Uz vairākām sabiedrības grupām šī sistēma neattieksies. Ministrija arī uzsver, ka neatliekamo palīdzību saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no iekļaušanās sistēmā.

Koncepcija ir skatīta valdības komitejā, bet vēl nav skatīta valdībā.

Komentāri (214)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu