Tūkstošiem pensionāru var ciest Metalurga dēļ (418)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lielās «Liepājas metalurga» (LM) finanšu problēmas var ietekmēt tūkstošiem Latvijas pensionāru. Labklājības ministre Ilze Viņķele pieļauj, ka metalurģijas milža kraha dēļ šogad nebūs iespējama pensiju indeksācija.

Runājot par plāniem šoruden palielināt pensijas, viņa šorīt intervijā Latvijas radio norādīja uz sociālā budžeta stāvokli. Tas uzrādījis stabilizēšanās pazīmes jau kopš pagājušā gada.

«Ja mēs runājam tikai par sociālo budžetu, tad gandrīz ar 100% pārliecību varu teikt, ka indeksācija būtu iespējama. Bet šeit ir lielais Damokla stienis virs valdības - LM jautājums.

Proti, ja LM akcionāri izlemj palaist uzņēmumu pa vējam, tad Latvijas valstij iestājas noteiktas konsekvences un tas pietiekami būtiski ietekmē kopējos budžeta rādītājus, arī deficītu.»

Jautājums par indeksāciju ir jāskata Metalurga iespējamo problēmu kontekstā.

«LM trim akcionāriem - Lipmana kungam, Segala kungam un Zaharjina kungam - ir jāapzinās, ka no viņu izvēlēm būs atkarīgs arī ļoti daudzu tūkstošu pensionāru cerību piepildījums vai gluži pretēji - ne.»

Ja iestājas nepieciešamība īstenot valsts galvojumu, tas vienā rāvienā izmaina budžeta deficīta rādītājus.

Viņķele arī atzina, ka arī LM pozitīvās attīstības scenārijā

aptuveni puse darbinieku būtu pakļauti samazināšanai.

Nodarbinātības valsts aģentūra un Liepājas pašvaldība esot gatavas piedāvāt ātrus risinājumus un palīdzēt cilvēkiem atrast darbu iespējami ātri. Runa varētu būt par darbu arī citos Latvijas reģionos, piemēram, Jelgavā.

LM darbinieki nav viendabīga masa - darbinieku vidū ir arī uzņēmuma profilam neraksturīgi nodarbinātie, piemēram, apsargi. Tāpēc cilvēki būs jāgrupē pēc viņu prasmēm, spējām un gatavības iemācīties kaut ko jaunu. Būs jāīsteno individualizēta pieeja.

Ministre arī norādīja, ka Liepāja ir gana pievilcīga vieta investīcijām, tādēļ nav pamata apgalvot, ka cilvēkiem Liepājā nebūs darba.

Prasa pensiju indeksāciju

Portāls TVNET jau ziņojis, ka Latvijas Pensionāru federācija aprīlī iesniedza Saeimā vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra. Labklājības ministrija ir izveidojusi darba grupu šī jautājuma vērtēšanai.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir aicinājusi ministriju ne vēlāk par 1.augustu iesniegt komisijai priekšlikumus par federācijas ierosinājumiem saistībā ar pensiju indeksācijas atsākšanu šajā gadā.

TVNET interviju ar labklājības ministri lasiet šeit:

Komentāri (418)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu