Latvietis uzvar vienā no vecākajiem un ievērojamākajiem konkursiem (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Vai zināt, ar ko pasaulē zināms latvieša Sanda Kondrāta vārds? Viņš pavisam nesen izcīnīja pirmo vietu vecākajā un ievērojamākajā smilšu skulptūru festivālā pasaulē. Saistībā ar panākumiem portāls TVNET viņu aicināja uz nelielu sarunu.

Lūdzu, pastāstiet nedaudz par sevi! Kas esat, ar ko ikdienā nodarbojaties?

Esmu tēlnieks pēc izglītības. Paralēli mācībām pamatskolā deviņu gadu vecumā sāku iet Talsu bērnu mākslas skolā. 15 gadu vecumā iestājos Tēlniecības nodaļā Rīgas Lietišķās mākslas koledžā, kur studēju piecus gadus (tagad tā ir Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola ar trīs gadu mācību periodu).

20 gadu vecumā iestājos Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā, kur studēju sešus gadus, ieguvu bakalaura un maģistra grādu. Studiju laikā biju fokusējies uz mākslu un tēlniecību. Daudz piedalījos izstādēs un simpozijos Latvijā un Eiropas valstīs. Kad pabeidzu Mākslas akadēmiju, izlēmu neturpināt nodarboties ar mākslu tradicionālā izpratnē, bet

likt lietā iegūtās zināšanas, lai nopelnītu naudu.

Līdz ar to kopā ar kolēģiem sākām veidot ledus skulptūras un smilšu skulptūras Latvijā un ārzemēs, kā arī nodibinājām uzņēmumu un sākām organizēt festivālus.

Ikdienā es pelnu naudu ar smilšu un ledus skulptūru veidošanu. Pārējā laikā kopā ar Uldi Zariņu veidoju grāmatu «Anatomija tēlniekiem», blogoju «ImagineSand», organizēju «Latvian Story», strādāju pie «Sand in the City» festivālu ieviešanas Eiropā, esmu iesaistīts Pasaules Smilšu asociācijas veidošanā, organizēju smilšu skulptūru festivālu Norvēģijā, kā arī konsultēju privātpersonas un uzņēmumus mākslas pasākumu organizēšanā.

Foto: no personīgā arhīva

Esat uzvarējis smilšu skulptūru festivālā ASV. [Kondrāts ar skulptūru «Who is John Galt?» 10. augustā izcīnīja pirmo vietu 81. Smilšu skulptūru konkursā Kalifornijā.] Ko jums šī uzvara nozīmē? Vai to uzskatāt par svarīgu sasniegumu vai kārtējo apliecinājumu savai varēšanai?

Bija super uzvarēt vecākajā smilšu skulptūru festivālā pasaulē - 81 Great Sand Sculpting contest, Long Beach, California. Profesionāļu kategorijā mēs nebijām daudz, taču

bija prieks uzvarēt Travel Channel Sand Masters TV šova zvaigzni

Rusty Croft un Bruce L. Phillips, kas veido smilšu skulptūras profesionāli jau 30 gadus.

Īpaši bija uzvarēt ar skulptūru par tēmu «Who is John Galt?» no Ayn Rand grāmatas «Atlas Shrugged».

Kā pievērsāties smilšu skulptūru veidošanai?

2004. gada vasarā pirmo reizi pamēģināju veidot smilšu skulptūru Bornholmas salā, smilšu, ledus un uguns simpozija laikā. 2005. gadā tiku uzaicināts jau uz Centrāleiropas smilšu skulptūru festivāliem, kad iepazinos ar cilvēkiem un industrijas apriti. Tā aizsākās mana smilšu skulptora karjera.

Vairāk informācijas par smilšu tēlniecību Eiropā; intervija laikrakstam "Europe & Me"

Sievas intervija CNN par smilšu tēlniecību pasaulē

Kādi ir jūsu nākotnes plāni? Vai savu dzīvi saistāt ar smilšu skulptūrām? Vai ar darbu šajā jomā vispār var nopelnīt iztiku, vai arī tas ir tikai vaļasprieks?

Mani nākotnes plāni ir saistīti ar anatomy4sculptors.com projekta attīstīšanu un grāmatas «Anatomy for Sculptors» izdošanu. Kopā ar partneri Uldi Zariņu mums ir daudz plānu, ko īstenosim ar kopuzņēmuma Exonicus LLC palīdzību. Smilšu skulptūras ir iztikas avots pagaidām un var nopelnīt pietiekami, lai nodrošinātu pamatvajadzības.

Foto: no personīgā arhīva

Atklājāt, ka patlaban strādājat pie ASV un Dienvidamerikas tirgum paredzētās grāmatas «Anatomy for Sculptors» projekta. Lūdzu, pastāstiet par to vairāk!

«Anatomy for Sculptors» ir unikāls projekts, kā ietvaros veidojam mājas lapu un grāmatu, kas domāta īpaši tēlniekiem.

Mūsu grāmatā uzsvars ir likts tieši uz vizuālajiem paņēmieniem, kā izskaidrot cilvēka ķermeni. Mēs lietojam tekstu minimāli un tas ir novienkāršots, tā, lai jebkurš, kaut vai ar minimālām angļu valodas zināšanām, var saprast, par ko ir runa. Uldis Zariņš aizsāka šo projektu 2010. gadā, es biju netieši iesaistīts no 2011. gada. 100% pieslēdzos projektam pagājušajā ziemā.

Mūsu trumpis ir, ka saprotam Austrumu un Rietumu kultūras vienlaicīgi,

mums ir tradicionālas mākslas izglītības pamati un izpratne par klasisko tēlniecību, un uzņēmīgs gars, lai izveidotu šādu produktu.

Esam izpelnījušies atsaucību visā pasaulē un, spriežot pēc Google Analytics un Facebook statistikas rādītājiem, divu gadu laikā mūsu saturu ir redzējuši aptuveni 2 miljoni cilvēku visā pasaulē.

Jūsu komandā ir arī vairāki cilvēki ar latviskiem vārdiem, piemēram, dizaina veidotājs Uldis Zariņš, fotogrāfe Sabina Grams, programmētājs Jānis Kondrāts. Cik būtiski jums ir strādāt kopā tieši ar latviešiem?

Mani komandas biedri Jānis Kondrāts, Sabina Grams un Uldis Zariņš ir cilvēki, ar kuriem esmu uzaudzis kopā un kam pilnībā uzticos, talantīgi, nepielaidīgi, ar milzīgām darbaspējām. Uldis Zariņš ir projekta idejas autors, dizainers, mans biznesa partneris, un esam draugi kopš koledžas laikiem.

Saprotu, ka jums daudz sanāk ceļot - drīz dosities pārstāvēt Latviju uz Sandjego, septembra vidū - uz Meksiku un septembra beigās - uz Virdžīniju ASV. Vai un kas ikdienas pārbraucienos pietrūkst no Latvijas?

Man pietrūkst manu draugu un ģimenes.

Skumstu pēc Latvijas bieži. Paldies Dievam, es bieži sastopu latviešus savos ceļojumos un esmu ieguvis draugus. Piemēram, latvieši Sietlā vai Edmontonā, vai Floridā.

Patlaban dzīvojat un strādājat ASV, Vašingtonas štatā. Cik bieži esat Latvijā? Vai gribētu un plānojat atgriezties Latvijā uz pastāvīgu dzīvi?

Apmeklēju Latviju divreiz gadā.

Laiks rādīs, kā dzīve iegrozīsies, kur ceļi un neceļi aizvedīs.

Foto: no personīgā arhīva

Kāda jums šķiet dzīve Latvijā, vērojot no malas? Ko redzat kā būtiskākās problēmas?

Sarežģīts jautājums, jo man nav viennozīmīgas atbildes. Varu dalīties vienīgi savās pārdomās un novērojumos, tai pašā laikā nevēlos pārlieku kritizēt. No malas vērojot,

dzīve šķiet vienkārša, piemēram, salīdzinot ar Losandželosu vai Londonu.

Tajā pašā laikā dzīve liekas gana komplicēta, jo labi zinu, kas un kā notiek Latvijā.

Manuprāt, lielākā problēma ir valsts aparāta lielums attiecībā pret nodokļu maksātāju skaitu. Latvijas pilsoņi ir uzauguši vidē, ko vēlamies aizmirst, taču tā ir dziļi mūsos, kā rezultātā spriežam, redzam pasauli un rīkojamies.

Vai vēlētos, lai jūsu pēcnācēji piedzimst un uzaug Latvijā?

Par pēcnācējiem es nedomāju. Laiks rādīs.

Kā vispār vērtējat latviešu mākslinieku sniegumu starptautiskā arēnā? Kas ir mūsu stiprās puses?

Latviešu mākslinieki ir ar labu klasisko mākslas izglītību un neatlaidīgi, ar augstām darbaspējām. Manuprāt, tie, kuri ir izsitušies starptautiskajā arēnā un pavilkuši Latvijas vārdu līdzi, ir veikuši varoņdarbu!

Vai Latvijas un latviešu mākslinieku vārds pasaulē ir zināms?

Manuprāt, Latvija ir mazpazīstama pasaulē. Parasti ASV vai Kanādā,

kad saku, ka esmu no Latvijas, cilvēki domā, ka esmu no Krievijas.

Manos ceļojumos, sarunās ar cilvēkiem dažkārt Latviju atpazīst saistībā ar kultūras vai sporta personībām.

Piemēram, pludmales volejbolisti vai hokejisti, retāk operas dziedoņi. Reiz Austrālijā viens biznesmenis, kad teicu, ka esmu no Latvijas, atbildēja, ka zinot, kur tas ir, jo caur tās bankām varot «atmazgāt» līdzekļus. Manuprāt, ikviens Latvijas pilsonis var pacelt un gremdēt tās tēlu, un nekāda valsts kampaņa šeit nepalīdzēs.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu