Barča: Nav argumentu nebalsot par pensiju pārrēķinu; saprātīgi dzīvojot, nauda būs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Deputātiem nav argumentu šodien nebalsot par pensiju pārrēķināšanu no nākamā gada, jo Saeimas Sociālo un darba lietu komisija likumprojektu atbalstīja vienprātīgi, pārliecināta komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS).

Vaicāta, vai rosinātajām izmaiņām būs nauda, Barča konkrēti neatbildēja, norādot, ka, viņasprāt, «saprātīgi dzīvojot un rīkojoties naudiņa būs». Viņa minēja, ka valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā ir uzkrājums, vienlaikus uzsverot, ka «ne jau visu mēs varam tērēt tepat un uzreiz».

Deputāte arī piebilda, ka vajadzību valstī ir daudz un tām valsts tērē arī sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu.

Tāpat viņa minēja, ka

intensīvāk vajadzētu domāt par to, kā valstij vairāk nopelnīt.

Barča arī piebilda, ka 30.jūnijā Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis (ZZS) rosinājis tikšanos ar Latvijas Pensionāru federāciju, finanšu ministru un ministru prezidenti, lai pārrunāto turpmāko rīcību pensiju jautājumā.

Tikmēr, ja Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīs pensiju pārrēķināšanu no nākamā gada, izmaiņas stāsies spēkā 1.jūlijā, bet

pirmie pensiju pārrēķini tiks veikti no 2016.gada 1.janvāra.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā par valsts pensijām, kas paredz sākt pārrēķināt pensijas no nākamā gada, lai novērstu negatīvu kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka pensijas tiks pārrēķinātas no nākamā gada, bet konkrētos gados pārskatāmās pensijas un pārskatīšanas nosacījumi tiek noteikti ikgadējā valsts budžeta likumā un vidējā termiņa budžeta ietvara likumā, izvērtējot valsts budžeta iespējas.

Komisijas vadītāja Barča aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka par šo risinājumu vienošanās panākta arī ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāju Kārli Šadurski (V) un citiem koalīcijas pārstāvjiem.

Barča arī skaidroja, ka tas, kā tieši tiks pārskatītas pensijas - atkarībā no piešķiršanas laika vai apmēra -, tiks noteiks budžeta likumā. Viņa pieļāva, ka nākamgad šim mērķim varētu būt nepieciešami aptuveni 4 miljoni eiro.

Iepriekš par šiem grozījumiem un pensiju pārrēķināšanu bija domstarpības gan valdībā, gan arī izskatot likumprojektu Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu