Tiesībsargs: Iestādēm Latvijā ir tendence slēpt vardarbības gadījumus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iestādēm Latvijā ir tendence slēpt gadījumus, kad ir notikusi vardarbība pret bērnu, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» teica tiesībsargs Juris Jansons.

Viņš norādīja, ka iestādēm, ja tiek konstatēta kāda veida vardarbība - fiziska, psiholoģiska - nepieciešams ziņot, taču bieži vien tas netiek darīts.

Kā iemeslus informācijas slēpšanai Jansons minēja nevēlēšanos graut iestādes prestižu un citus aspektus.

Bērnu tiesību aizsardzībā likumdošanas aktu līmenī Latvijā viss ir kārtībā, bet praktiskā ieviešana ir zem katras kritikas, uzsvēra Jansons, norādot, ka

viens no iemesliem varētu būt kompetenču trūkums un nevēlēšanās strādāt.

Atgriežoties pie skaļu rezonansi radījušā Liepājas gadījuma, Jansons pauda viedokli, ka

piespiedu darbs nevar būt gana spēcīgs līdzeklis, lai gan sodītu, gan resocializētu «divus izvirtušus tipus».

Jansons atzina, ka tiesa tikusi spriesta pēc noziegumu pastrādāšanas brīdī Latvijā spēkā esošajiem likumiem, tomēr esot jautājums par piemērotās sankcijas adekvātumu.

Jansons skaidroja, ka

noilgumu seksuāliem noziegumiem pret bērniem vajag atcelt,

jo nozieguma izdarīšanas brīdī bērns var neapzināties, ka pret viņu pastrādāts noziegums, bet vēlāk viņš to var saprast, un jābūt iespējām arī tad varmāku saukt pie atbildības.

Tiesībsarga birojs savā ziņojumā ir norādījis uz seksuālu vardarbību bērnunamos. Jansons stāstīja, ka tur konstatētas sistēmiskas problēmas, kad iestādes kopā ar pašvaldībām nestrādā ar problemātiskiem bērniem. Seksuālā vardarbība esot savstarpēja, bet nereti biroja pārstāvjiem esot stāstīts par vardarbīgu vai cietsirdīgu attieksmi pret bērniem no bērnunamu vadības puses. Jansons gan precizēja, ka viņam nav ziņu, ka no vadības puses pret bērniem būtu vērsta seksuāla vardarbība.

Savukārt runājot par bērnu ģībšanu beidzamajos skolēnu dziesmu svētkos, Jansons pauda viedokli, ka atbildība gulstas uz svētku rīkotājiem, kuriem rūpīgāk jāskatās bērnu noslodzes un jāplāno pasākumu organizācija.

Jansonam radies iespaids, ka izmeklēšanas komisija centīsies attaisnot bērnu ģībšanu,

ka tā bijusi saistīta ar kādiem ārējiem apstākļiem vai arī vainīgi bijuši paši bērni.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu