Internetā iepērcies uzmanīgi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Tuvojoties Ziemassvētkiem, iepirkšanās internetā kļūst daudz populārāka. Sūdzoties par dārgajām Latvijas cenām, arvien vairāk iedzīvotāju ir apzinājuši tādus ārvalstu interneta veikalus kā ebay, aliexpress, lightinthebox, amazon un citus. Taču bieži vien daļa šo pircēju neapzinās, ka viņa izvēlētā prece tiks sūtīta no valstīm ārpus Eiropas Savienības un, lai to varētu saņemt Latvijā, viņam būs nepieciešams maksāt muitas nodokli / PVN.

Latvijas likumdošana paredz, ka par visām precēm no trešajām pasaules valstīm, kuru uzrādītā vērtība pārsniedz 22 eiro, saņēmējam būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis. Savukārt par precēm, kuru deklarētā vērtība pārsniedz 150 eiro, būs jāmaksā ne tikai pievienotās vērtības nodoklis, bet arī ievedmuita.

Kā liecina TVnet novērojumi, pasaulē viens no pazīstamākajiem interneta veikaliem ebay bieži vien bāzējas kādā no Eiropas valstīm, taču konkrētās preces pārdevējs ne vienmēr atrodas tajā pašā valstī, bieži tā var būt kāda no trešajām pasaules valstīm, kā Ķīna vai ASV. Pircējam savukārt var šķist, ka preci iegādājas Eiropā, bet rezultātā pirkums var pienākt no valsts ārpus Eiropas Savienības. Tas bieži rada neizpratni un neapmierinātību daudziem pircējiem.

Liela daļa TVnet aptaujāto iedzīvotāju atzina, ka diezgan bieži preces iegādājas ārvalstu interneta veikalos. Pircēja Ilona, kura savu planšetdatoru iegādājās interneta veikalā ebay.co.uk, kas bāzējas Lielbritānijā, pauda savu neapmierinātību ar iepirkšanos internetā. Pērkot ierīci, viņa domāja, ka paciņa tiks sūtīta no Lielbritānijas, bet beigās izrādījās, ka sūtījums pienāca no Honkongas. Ilona arī norādīja, ka par preces sūtītāja valsti esot uzzinājusi, tikai saņemot epastu no Valsts ieņēmu dienesta par nepieciešamību samaksāt muitas nodokli/ PVN. Cits pircējs Sandis, kurš mobilo telefonu iegādājās lietotnē aliexpress.com, atzina, ka paciņas sūtīšanas ilgums no Ķīnas līdz Latvijai esot bijis ātrāks nekā laika posms, cik ilgi viņa paciņa atradās Latvijas muitā. Viņš arī norādīja: lai samaksātu muitas nodokli / PVN, viņam bija jāstāv garās rindās muitā. Savukārt Zane, kura diezgan regulāri iegādājas dažādus medikamentus no ASV, TVnet atzina, ka rūpīgi pieskata, lai pirkuma vērtība nepārsniedz divdesmit divu eiro atzīmi, taču, ja tā gadās, tad viņa izmanto maksas brokera pakalpojumus, lai pēc iespējas ātrāk nokārtotu visas formalitātes.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane TVnet norādīja, ka šogad saistībā ar muitas nodokļu maksāšanas nepieciešamību viņi ir snieguši konsultāciju tikai vienam klientam. Gertmane arī norādīja, ka centrs iepriekš cilvēkiem bieži ir sniedzis dažādas konsultācijas šajos jautājumos. Centra novērojumi liecina, ka joprojām daudziem cilvēkiem nav informācijas un saprašanas par šiem iespējamajiem maksājumiem. Daudzi, pērkot mantas internetā, neiepazīstas ar pirkšanas noteikumiem, kas parasti ir norādīti sīkā drukā, secina Gertmane.

Katru gadu tuvojoties Ziemassvētkiem, sūtījumu skaits Latvijas Pastā un citās kurjerkompānijās būtiski palielinās, darba kļūst arvien vairāk arī Latvijas muitai. Kā Tvnetam atzina Latvijas Pasta pārstāve Vineta Danielsone, sūtījumu apjoms no Amerikas Savienotajām Valstīm 2015.gadā salīdzinājuma ar 2014.gadu nav mainījies, taču ienākošo pasta sūtījumu apjoms no Ķīnas 2015. gadā ir pieaudzis par 30%. Danielsone arī norādīja, ka Latvijas Pasts izvērtējot pasta nodaļu noslogotību, tuvojoties svētku laikam, un, ņemot vērā klientu iepirkšanās tendences, rosīgākajās un lielākajās pasta nodaļās ir piesaistījis papildu darbiniekus ātrākai sūtījumu izsniegšanai. Darbinieku papildu resursi uz svētku laiku tiks piesaistīti arī Rīgas šķirošanas kompleksā sūtījumu un korespondences šķirošanai, norādīja Danielsone. Viņa arī norādīja, ka Latvijas Pasts šā gada laikā nav saņēmis nevienu rakstisku klienta sūdzību par to, ka, saņemot sūtījumus, piemēram, no Ķīnas vai ASV, klientam ir bijis jāmaksā muitas nodoklis / PVN. Latvijas Pasta pārstāve arī informē, ka Muitas nodokļus/ PVN var samaksāt jebkurā pasta nodaļā pirms sūtījuma saņemšanas. Viņa arī aicina klientus, kuriem rodas papildu jautājumi par muitas darbību vai par nodokļu aprēķinu, vērsties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas pārvaldē.

Kā liecina neoficiālā informācija, muitā katru gadu pirms Ziemassvētkiem palielinās sūtījumu skaits no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES), galvenokārt Ķīnas. Taču, kā TVnet atzina viena no muitas pārstāvēm, arvien vairāk sabiedrības pārstāvju ir informēti par to, ka, pērkot preces no trešajām pasaules valstīm, var nākties maksāt muitas nodokli /PVN. Viņa arī atzina, ka liela daļa iedzīvotāju arvien vairāk preces mēģina iegādāties kādā no Eiropas Savienības valstu interneta veikaliem, lai nebūtu jāmaksā muitas nodoklis / PVN.

TVnet aptaujātie iedzīvotāji, kuri bieži iepērkas internetā visiem iesaka:

1. pirms preces pirkšanas kārtīgi iepazīties ar interneta veikala izcelsmes valsti;

2. rūpīgi izlasīt preces sūtīšanas un saņemšanas nosacījumus;

3. noskaidrot, cik ilgā laikā konkrētā prece tiks piegādāta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu