«Mozaīka»: uzbrukums Orlando saistāms ar radikalizāciju, ne homofobijas pastiprināšanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Uzbrukums ASV pilsētas Orlando geju klubā «Pulse», kur kāds islāmticīgais nogalinājis 50 cilvēkus, bet vēl 53 ievainojis, visticamāk, nav saistāms ar homofobijas pastiprināšanos, bet gan ar radikalizēšanos un dusmām kopumā, komentējot notikušo traģēdiju, TVNET sacīja «Mozaīkas» valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

«Domāju, ka ar homofobijas pastiprināšanos tam nav nekāda sakara, drīzāk radikalizāciju un dusmām vispār. Cilvēki paliek arvien dusmīgāki, nervozāki, nenosvērtāki, visur redz ienaidniekus un bailes sit augstu vilni. Tādā atmosfērā ir apdraudētas visas sabiedrības grupas, ne tikai geji un lesbietes,» norāda Garina.

Garina akcentē, ka šis uzbrukums, lai gan notika geju klubā, ir uzbrukums visiem. Nākamreiz tā var būt vieta, kur var gadīties katrs no mums vai kāds mūsu tuvinieks. Beidzot jāsaprot, ka mēs visi - visa sabiedrība - esam radikalizācijas un iracionālo baiļu un agresijas apdraudēti.

«Homofobi, protams, izmanto šo uzbrukumu, lai komentāros izgāztu žulti, tas, protams, ir zemiski un necilvēciski. Gribas ticēt, ka vairākums sabiedrības no šāda zemiskuma norobežojas,» viņa piebilda.

Runājot par situāciju Latvijā, «Mozaīkas» valdes priekšsēdētāja norāda, ka sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pēdējos gadus homofobija ir diezgan «stabila», lielā mērā cilvēku skaits, kas pauž homofobiskus uzskatus, ir nemainīgs.

«Taču, kā jau minēju iepriekš, homofobijas izpausmes kļūst radikālākas. Taču tas vērojams arī pret citām sabiedrības grupām. Radikālāk izpaužas sieviešu tiesību ierbežošana, radikālāki ir uzskati par imigrantiem, bēgļiem, dažādu tautību pārstāvji tiek vajāti vairāk. Uz šā paša «viļņa» agresija pret LGBT cilvēkiem arī pieaug, jo kopumā pasaule kļuvusi agresīvāka un neiecietīgāka. Pret visu,» teica Garina.

Viņa arī uzsver - tāpēc laiks padomāt, vai arī katrs no mums nevar nokļūt šajā «nīstajā» mazākumā - tautības, reliģiskās pārliecības, ģimenes stāvokļa, dzimuma, seksuālās orientācijas, pasaules uzskatu dēļ un tā tālāk.

Vienlaikus Garina uzskata, ka par homofobijas mazināšanos nevar novērot un tas saistāms ar politiķu gļēvo nostāju, proti, nav pietiekami daudz politisko līderu vai viedokļa līderu, kas pateiktu, ka diskriminējoša attieksme nav pieņemama, ka visi pilsoņi ir līdztiesīgi.

«Politiskā līderība cilvēktiesību jautājumos ir izšķiroša. Mums diemžēl joprojām iecienīta populistiska nostāja, kas izdabā un neriskē pieskarties jūtīgiem jautājumiem bailēs pazaudēt balsis,» viņa turpināja.

Komentējot izskanējušo informāciju, ka vīrietis, kas pastrādājis noziegumu, bijis islāmticīgs, kā arī paudis homofobiskus izteikumus, Latvijas Islāma kultūras centrs norāda, ka no dažādiem notikumiem pasaulē cenšas norobežoties, kā arī akcentē, ka nav informēti par notikušo, jo pašlaik esot Ramadāna mēnesis. Vienlaikus centrs norāda, ka apšaudes ASV notiek regulāri.

Savukārt, runājot par to, kā islāmā tiek uztverti homoseksuāli cilvēki, centra pārstāvis akcentēja, ka islāmticīgie cilvēkus ar atšķirīgu orientāciju uztver līdzīgi kā citās reliģijās – homoseksualitāte tiek uztverta kā grēks. Centra pārstāvis akcentē, ka katram dzimumam ir savas tiesības un pienākumi, bet atkāpes no no normām, līdzīgi kā laulības pārkāpšana, alkohola lietošana, tiek uztvertas kā grēks. «Jebkurš grēcinieks jāaicina uz patiesību,» norāda centrs.

TVNET vēstīja, ka Omārs Matīns seksuālo minoritāšu naktsklubā Orlando, Floridā, ieradās bruņojies ar rokas pistoli un AR-15 pusautomātisko ieroci. Kluba telpās viņš atklāja uguni, nogalinot 50 cilvēkus un vēl 53 ievainojot. Mediji šo dēvē par traģiskāko apšaudi ASV jauno laiku vēsturē.

Vīrietis Floridā bieži apmeklējis mošeju. Taču, kā stāsta mošejas vadītājs, Matīns bijis ļoti kluss un ar pārējiem draudzes pārstāvjiem komunicējis ļoti reti. «Viņam gandrīz nebija draugu. Viņš mēdza šeit nākt ar mazo dēliņu, lai lūgtos, naktīs, kad es jau biju prom,» stāsta mošejas vadītājs.

Ziņu aģentūra AFP, atsaucoties uz kādu amatpersonu, vēstīja, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) notikušo izmeklē kā teroraktu. FIB uzskata, ka šāvējam varējusi būt nosliece uz islāmistu ekstrēmismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu