Skudra: Van der Bellena uzvara Austrijā neatrisinās valsts iekšpolitiskās problēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Jaunievēlētā Austrijas prezidenta Aleksandra van der Bellena uzvara neatrisinās valsts iekšpolitiskās problēmas, sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš norādīja, ka vēlēšanu rezultāti varētu būt priecīga ziņa visiem, kuriem netīkami populistu panākumi ASV un Rietumeiropā, taču Austrijas iekšpolitiskās problēmas tas neatrisinās. Tam par iemeslu kalpo aptaujas - ja notiktu parlamenta vēlēšanas, iespējams, 2018.gadā, Norberta Hofera Brīvības partija (FPÖ) ļoti pārliecinoši gūtu uzvaru.

«Šajā gadījumā var runāt par Hofera kā politiķa individuālu sakāvi, kas neatstās nekādu iespaidu uz reitingiem viņa partijai. Turklāt van der Bellens uzvarējis stipri mazā Austrijas vēlēšanu apgabalu daļā, jo viņa panākums ir Vīnē un tās apkārtnē - vairākos ekonomiski stipri attīstītos Austrijas reģionos,» sprieda Skudra.

Viņš arī norādīja, ka jaunievēlētajam prezidentam būs iespēja aicināt premjerministru izveidot valdību un pašlaik var nojaust, ka van der Bellens neaicinās Brīvības partijas pārstāvi. «Tas ir pilnīgi saprotami. Skaidrs ir viens - valdībai nav gaidāmas tās labākās dienas,» sacīja Skudra, izsakot iespēju, ka prezidents varētu būt spiests ātrāk rīkot vēlēšanas, ņemot vērā problēmas atsevišķās partijās.

Taujāts par vēlēšanu ietekmi uz Eiropu, viņš sacīja, ka, ņemot vērā Itālijas premjerministra Mateo Renci paziņojumu par atkāpšanos no amata, kas sekoja pēc tam, kad svētdien notikušajā referendumā tika noraidītas viņa vadītās valdības rosinātās konstitucionālās reformas, gaidāmās vēlēšanas Francijā un Vācijā, van der Bellena panākumi liecina, ka kopējā aina izskatās daudz cerīgāka.

«Noteikti daudz cerīgāka nekā pēc jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa uzvaras un Lielbritānijas referenduma,» viņš norādīja, piebilstot, ka Eiropai lielākie satricinājumi gaidāmi no Itālijas un Grieķijas.

«Notiek plaša sanāksme, kurā tiks spriests, ko īsti darīt ar Grieķiju, ņemot vērā tās finanšu un ekonomisko stāvokli. Arī Itālijā gaidāms «Parex» kvadrātā vai kubā, ņemot vērā milzīgo parādu. Līdz ar to varētu pat sacīt, ka stāvoklis varētu būt ļoti sarežģīts ne tikai Itālijā, bet visā eirozonā,» viņš rezumēja.

Jau vēstīts, ka Austrijā svētdien notikušajā atkārtotajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis neatkarīgais kandidāts, bijušais «zaļo» līderis Aleksandrs van der Bellens, liecina sabiedriskās televīzijas ORF prognozes.

Atbilstoši šīm prognozēm van der Bellens ieguvis 53,6% balsu, bet viņa sāncensis galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) kandidāts Norberts Hofers - 46,4% balsu.

Prognozes balstītas uz 58% saskaitīto biļetenu. Šo prognožu kļūdas līmenis ir 1,3 procentpunkti, un tas nozīmē, ka van der Bellena uzvara uzskatāma par drošu.

Brīvības partijas kandidāts Hofers jau atzinis savu sakāvi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu