Vējonis: nepieciešams izzināt un izvērtēt līdz šim neizpētītās Latvijas vēstures lappuses

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai veidotu labāku nākotni, ir nepieciešams izzināt un izvērtēt līdz šim neizpētītās Latvijas vēstures lappuses, tā šodien Latvijas Kara muzejā, uzrunājot Latvijas Vēsturnieku komisijas starptautiskās konferences "Neiespējamā pretošanās: opozīcija, pielāgošanās un izdzīvošana komunistiskā un nacistiskā režīma laikā Austrumeiropā (1940-1991)» dalībniekus, uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā liecina Valsts prezidenta mājaslapā publicētā informācija, Valsts prezidents atzīmēja, ka zinātniekiem ir jārod objektīvas atbildes uz daudziem sarežģītiem jautājumiem, piemēram, kādas bija cilvēku attiecības ar okupācijas režīmiem, kuros gadījumos varam teikt, ka cilvēki apzināti sadarbojās, bija nodevēji, kuros gadījumos cilvēki tika piespiesti sadarboties, lai izdzīvotu, un kad sadarbība bija lielā mērā apstākļu sakritība vai laikmeta iezīme.

«Lai mēs varētu pāršķirt šī Latvijas vēstures posma lappuses un pilnvērtīgi doties uz priekšu kā saliedēta sabiedrība, mums nepieciešams profesionālu, izglītotu vēsturnieku izsvērtas un pamatotas atbildes, kas balstītas uz objektīviem pētījumiem un rūpīgu darbu arhīvos, nošķirot emocijas no faktiem,» norādīja Vējonis.

Valsts prezidents atzina, ka veikt šādu izpēti, sniedzot atbildes uz šādiem sarežģītiem jautājumiem, brīžiem var būt ļoti nepateicīgs darbs, jo var nākties nostāties pret sabiedrībā jau nostiprinātiem stereotipiem un mītiem. Tomēr viņš aicināja zinātniekus un pētniekus nebaidīties no šādām situācijām un atcerēties, ka šis darbs paliks vēsturē, to pētīs un ar to strādās nākamās paaudzes, tādēļ ir svarīgi, lai pētījumi būtu objektīvi un vispusīgi.

Pirms dalības konferencē Valsts prezidents iepazinās ar Latvijas Kara muzeja ekspozīciju par Pirmo pasaules karu un tikās ar šīs ekspozīcijas veidotājiem.

Ja ziņots, ka šodien muzejā notikušā konference ir pirmais posms pētnieciskajam projektam, kura mērķis ir izdot Vēsturnieku komisijas rakstu krājumu ar tādu pašu nosaukumu angļu valodā. Līdzšinējās darbības laikā ir izdoti 28 sējumi, no kuriem tikai viens ir angļu valodā - «The Hidden and Forbidden History of Latvia under Soviet and Nazi Occupations 1940-1991», kas izdots 2005.gadā.

Paredzēts konceptuāli diskutēt par atsevišķiem okupācijas aspektiem - kolaborāciju, pretošanos un pielāgošanos. Konference iecerēta kā diskusiju platforma, kas kalpotu par pamatu ārzemju un Latvijas vēsturnieku rakstiem par minētajiem jautājumiem. Jau tagad tiek sagatavoti vairāki raksti publicēšanai, un konferencē piedalās arī potenciālie rakstu autori, norādīja kancelejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu