Dažādiem suņu rūkšanas veidiem ir atšķirīgs jēdzieniskais saturs (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/e³°°°

Pētnieku grupa pierādījusi, ka dažādiem suņu rūkšanas veidiem ir atšķirīgs jēdzieniskais saturs. Zinātnieku raksts ir publicēts žurnālā "Animal Behaviour", bet īsumā par to vēsta "New Scientist".

Pētījuma autori izvirzīja mērķi pārbaudīt, vai suņi ir spējīgi atšķirt, kādu informāciju nes rūkšana. Zinātnieki ierakstīja skaņas, kuras 20 dzīvnieki izdeva trīs atšķirīgās situācijās: spēlējoties ar saimnieku un aizsargājot no viņa kādu priekšmetu, konkurējot ar citu suni par kaulu un tuvojoties svešiniekam.

Eksperimenta nākamajā stadijā pētnieki ierakstus atskaņoja 36 citiem suņiem, kas atradās istabā, kur gulēja kauls. Kad dzīvnieki dzirdēja otro ierakstu (sacensības par kaulu), tie visi atgāja nost no kaula un palika stāvot malā. Uz pirmo ierakstu (spēle ar saimnieku) šādi reaģēja tikai četri suņi no 12, bet uz trešo (svešinieka tuvošanās) - 2 no 12. Pie tam pēc neilga laika visi suņi, izņemot vienu, atgriezās pie kaula.

Citos eksperimentos, kuru rezultāti pagaidām nav publicēti, šie paši pētnieki pierādīja, ka suns pēc rūkšanas skaņām spēj noteikt "sarunu biedra" izmērus. Zinātnieki uzskata, ka ar to vai citu rūkšanas veidu tiek nodota pilnīgi noteikta ziņa un suņi apzināti izvēlas rūkšanas veidu. Turklāt, pēc pētnieku domām, rūkšana satur ievērojami vairāk jēgas nekā rejas. Par šāda viedokļa netiešu pierādījumu var kalpot fakts, ka vilki gandrīz nerej, bet aktīvi izmanto rūkšanu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu