Maģiskās sēnes – efektīvs līdzeklis pret depresiju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā izvirzīta hipotēze, ka maģiskās jeb halucinogēnās sēnes efektīvi ārstē depresiju, nenotrulinot cilvēka uztveri, kā to dara antidepresanti.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Neuropharmacology», rakstīts, ka zinātniekiem izdevās pierādīt to, ka maģiskās sēnes var pozitīvi iedarboties uz pacientiem, kuri sirgst ar depresiju un kuriem nepalīdz medikamenti.

Pētījums (angļu val., 1.1 Mb, pdf)

Pētnieki novēroja, ka lielākā daļa pacientu, kuri lietoja maģiskās sēnes, apgalvoja, ka depresijas simptomi ir mazinājušies. Eksperti skaidro, ka tas tiešām tā var būt – maģiskās sēnes var dziedēt dziļas psihiskas traumas.

Turklāt smadzeņu uzņēmumi pierādīja, ka maģiskajās sēnēs atrodamās halucinogēnās vielas neietekmēja negatīvi to smadzeņu daļu, kas atbild par emocionālām reakcijām.

Pētnieki skaidro, ka sēnes var pat palīdzēt sirdzējiem atkopties no antidepresantu izraisītās emociju nonivelēšanās.

«Es ticu, ka dažām psihedēliskajām vielām ir potenciāls dziedēt dziļas psiholoģiskas rētas. Izpētot šo vielu iedarbības mehānismu, mēs varam šo potenciālu atklāt, saprast un izmantot,» izdevumam «Psy Post» komentēja pētījuma autors Leors Rouzmans (Leor Roseman).

Pētījums vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu